I Det hvite hus torsdag lovte Obama at haitierne ikke blir glemt, samtidig som han mobiliserte de to ekspresidentene Bill Clinton og George W. Bush til å samle inn penger i privatsektoren til ofrene og hjelpeinnsatsen.Obama er fast bestemt på ikke å begå samme feil som Bush gjorde med sin tafatte reaksjon på orkanen Katrina som ødela New Orleans i 2005, og har derfor gitt beskjed til sine ministre og militære sjefer om at Haiti skal prioriteres.

Jordskjelvet i Haiti er en enda større katastrofe enn Katrina og kan komme på nivå med tsunamikatastrofen i Indiahavet i 2004. Både Bush og Clinton svarte positivt til Obamas forespørsel. Clinton, som er FNs spesialutsending for Haiti, spilte en lignende rolle sammen med Bushs far, ekspresident George Bush den eldre, etter tsunamien.

Det er bare USA som har kapasitet til å dra i gang og samordne den massive hjelpeoperasjonen som trengs for å hjelpe Haiti etter jordskjelvet, og som utallige andre land i verden, fra Cuba til Bangladesh, også bidrar til.

En omfattende amerikansk militær og sivil hjelpeorganisasjon var allerede onsdag i ferd med å stable på beina, med redningsmannskaper, skip, helikoptre, fly, et flytende hospital, nødhjelp og nesten 6.000 soldater.

De militære er likevel allerede blitt kritisert for ikke å ha reagert for fullt 24 timer tidligere, siden det raskt var klart at en enorm katastrofe hadde skjedd.

Forholdet mellom USA og Haiti har ikke alltid vært lett. Amerikanske militære har okkupert Haiti i lengre perioder, og amerikanske administrasjoner har støttet brutale diktaturer.

Men president René Préval gjorde det torsdag klart at man nå må la fortid være fortid og fokusere på hjelp til millioner av jordskjelvofre.

Spesialiserte søke— og redningsmannskaper fra California, Florida og Virginia var på bakken i Haiti torsdag, samtidig som flygeledere fra flyvåpenet overtok tårnet på flyplassen og fikk den åpnet for trafikk 24 timer i døgnet.

Hæren sender 3.500 soldater for å hjelpe til å sikre lov og orden i et land der politi knapt har vært å se på gatene og der det allerede er meldt om omfattende plyndring og farlige tilstander om natten.

2.000 marineinfanterister er sendt med tre landgangsfartøyer og skal stå i beredskap i tilfelle situasjonen på land kommer ut av kontroll.

Hangarskipet USS Carl Vinson ankommer fredag. Det skal fungere som base for en flåte med helikoptre som skal frakte vann, mat og andre forsyninger, samt tungt maskineri til å rydde veier og løfte sementblokker.

Skipet kan produsere 1,6 millioner drikkevann per dag og har også tre operasjonssaler, leger, tannleger og psykologer.

Det store hospitalskipet USNS Comfort, med 12 operasjonssaler og 250 senger, ligger i Baltimore og er i ferd med å lastes med utstyr, medisinske forsyninger og personell.

En liten del av den amerikanske innsatsen er også satt inn for å hjelpe de opp til 45.000 amerikanske statsborgerne som befinner seg i Haiti, mange av dem skadd, men også noen døde.

Over 160 amerikanske borgere ble evakuert torsdag, noen av dem med et islandsk fly til Bahamas, og 370 venter på tur fredag.

Noen alvorlig skadde ansatte på den amerikanske ambassaden og den skadde spanske ambassadøren er evakuert til Guantanamo-basen. (©NTB)