KRISTIANSAND: — Sørlandet har et enormt teknologifortrinn, fastslår leder- og eierduoen Vidar Robstad og Svein Erik Halvorsen i Hydramarine AS på Voie-siden av Kyresundet i Kristiansand.

På tampen av tidenes boom-år innen maritim og oljerettet industri virker horisonten skyfri. Kran- og utstyrskundene fortsetter å strømme til fra skipsmarkedet, i økende grad også fra offshoresektoren.

— Vi passerte milliarden i ordrereserve i november. Nå er vi oppe i 1,1 milliarder. 2005-omsetningen var 243 millioner kroner. I år ender den rundt 450 millioner, til neste år skal vi opp i 680 millioner. For et år siden var vi 95 ansatte, nå er vi 155, forteller Vidar Robstad. At alle ordrene er godt spredd på kunder og prosjekter, bidrar også til det gode humøret.

Egenvekst

Hydramarine har vokst så kraftig helt av seg selv. En tid var Robstad og Halvorsen bekymret for at finansene skulle strekkes for langt.

  • Tidlig i 2006 så vi at det kunne være hensiktsmessig å åpne opp for andre eiere. Selv om utviklingen har vist at det ikke er blitt nødvendig, har vi ikke stanset prosessen, antyder de.

— Ryktene sier at dere ikke mangler beilere?

— Det har vært interessenter.

Også optimist

På Andøya-siden av Kyresundet, i den ett år gamle Kristiansand Teknologipark, deler administrerende direktør Tom Fedog i boreteknologiselskapet Sense EDM optimismen.

— Nå kommer omsider de store riggselskapene, som Transocean. Og Bjarne Skeie er som vanlig først ute i et nytt marked - denne gangen med en stor, oppjekkbar produksjonsplattform til oljefelt med marginal lønnsomhet. Et kjempemarked. I tillegg kommer masse oppgraderinger av rigger og skip fremover, spår Fedog.

Noen bråstopp i ordreboomen anser han som usannsynlig.

— Jeg snakket nylig med en amerikansk bransjeveteran på 79 år. Han sa at dette er som i 1950-årene, da boomen varte i ti år.

— Hva betyr sammenslåingen av Statoil og Hydro?

— Lite for oss, men det er uheldig for den nasjonale leverandørindustrien at én kunde blir så dominerende og kan bestemme prisene. Men kanskje baner fusjonen vei for at noen av de nye, små, norske oljeselskapene kan slå seg sammen og danne et alternativ, sier Fedog.

— Oppgavene som skal utføres i Nordsjøen og andre steder, krever like mange skip som før, konstaterer Vidar Robstad i Hydramarine.

FAKTA

Sense EDM leverer boreutstyr til offshore og landjorda.

Søsterselskapet Sense Intellifield leverer løsninger for fjernstyring av bore- og produksjonsprosesser innen olje og gass.

Sense-systemet har nå rundt 190 ansatte og en ordrereserve på cirka 700 millioner kroner.