Ifølge en valgdagsmåling stemte 93 prosent av velgerne på Krim-halvøya for å bli en del av Russland. Valgdeltakelse var på hele 85 prosent, ifølge valgmedarbeidere.

– I dag tok vi en veldig viktig og historisk avgjørelse, sa Sergej Aksionov, den sterkt prorussiske regionale lederen på Krim, i sin første reaksjon etter at resultatet var klart.

– Vi har ventet i flere år på denne muligheten, sier 78 år gamle Iran Konstantinovitsj i byen Bakhtsjysaraj på Krim i Ukraina.

Det var på forhånd ventet et klart flertall for tilslutning til Russland.

Høy pris å betale

Like ventet var de første reaksjonene fra Vesten. USAs administrasjon sa i en kunngjøring søndag kveld at Russland kommer til å måtte betale en høy pris for den militære intervensjonen på Krim og for å ha gjennomført en ulovlig folkeavstemning.

– Dette vil innebære økte kostnader for Russland. Det er lenge siden det internasjonale samfunnet sto stille og så på at et land tar seg til rette i et annet, sier Det hvite hus-talsmann Jay Carney.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) sier i sin første kommentar at resultatet av folkeavstemningen kan bli at Russland nå annekterer Krim-halvøya.

USA og EU gjorde det allerede søndag ettermiddag klart at folkeavstemningen er ulovlig, og at utfallet ikke kommer til å bli anerkjent. De varslet på forhånd også harde sanksjoner mot Russland allerede mandag hvis landet ikke avblåste folkeavstemningen på Krim, trekker seg tilbake og går i dialog med Ukraina.

Ryggdekning

Kerrys budskap til Lavrov var at krisen bare kan løses politisk, og at Ukraina må trekke sine soldater tilbake, understreket en amerikansk tjenestemann søndag.

NUPI-forsker Helge Blakkisrud tror Russland ønsker å ha resultatet fra folkeavstemningen på Krim i ryggen før landet går inn i forhandlinger. Folkemeningen vil være viktig å ta med seg inn i en forhandlingssituasjon for Russland.

– Man må før eller siden sette seg til forhandlingsbordet. Spørsmålet er hva som må til for at Russland skal være klar, sier Blakkisrud.

Mer en Svartehavsflåten

Også statsviter Gwendolyn Sasse ved University of Oxford tror det blir forhandlinger. Hun mener Russland er ute etter langt mer enn å sikre Svartehavsflåtens nærvær på Krim.

– Dette handler mye mer om Russlands generelle innflytelse over ukrainsk politikk i Kiev, sa hun til NTB nylig.