Studie: Antidepressiver ubrukelig for barn og unge

London (NTB-AP): Internasjonale forskere konstaterer at de fleste antidepressive medisinene på markedet ikke fungerer for barn og tenåringer med sterk depresjon.

Publisert Publisert
  • NTB

I visse tilfeller kan legemidlene faktisk forverre symptomene og være farlige for barn og unge, ifølge en global studie som torsdag publiseres i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

14 forskjellige medisiner mot depresjon er blitt testet i studien, verdens største i sitt slag. Konklusjonene, basert på over 5.000 pasienter, er at kun ett av produktene ga positiv effekt, og at bevisene for at medikamentene fungerer er svært svake. Store deler av testene skal ha blitt bestilt av legemiddelselskaper.

— Det eneste produktet som ga bedre effekt enn placebo, var Prozac, sier doktor Andrea Cipriani ved Oxford-Universitetet, som er en av medforfatterne bak studien.

Han mener psykologisk behandling, som for eksempel atferdsterapi, bør testes før pasientene får utskrevet antidepressiver. Cipriani påpeker samtidig at studien deres ikke er vanntett, ettersom noen av testene hadde mangler og det var usikkerhet rundt bivirkningene. (©NTB)

Publisert