En domstol i New York begynner torsdag behandlingen av om hvorvidt FN har juridisk immunitet i saken, slik FN selv hevder, eller ikke.

Dersom konklusjonen blir at organisasjonen ikke har immunitet, vil det være en stor seier for saksøkerne og de mange tusen haitiere som har blitt rammet av koleraepidemien.

Organisasjonene som representerer ofrene, Bureau des Avocats Internationaux og Institute for Justice and Democracy in Haiti, har framsatt tre krav: At det stilles til veie ressurser for å bekjempe det pågående kolerautbruddet, erstatningsutbetaling til ofrene og pårørende samt en offisiell unnskyldning fra FN, melder TV-stasjonen MACROBUTTON Al Jazeera MACROBUTTON MACROBUTTON MACROBUTTON .

Koleraepidemien i Haiti brøt ut under det vanskelige gjenoppbyggingsarbeidet etter jordskjelvet i januar 2010, da over 200.000 mennesker omkom.

Smitten har blitt sporet til en FN-leir der fredsbevarende soldater fra Nepal bodde. FN avviser imidlertid alle anklager og nekter også å betale erstatning til ofrene. (©NTB)