TEHERAN: Mohammadreza Tork ble sammen med to andre hengt i et fengsel i byen Hamedan i det nordvestlige Iran torsdag morgen. Iran har sluttet seg til en FN-konvensjon som forbyr bruk av dødsstraff i saker der gjerningsmannen var under 18 år da forbrytelsen ble begått.

— Det kan ventes flere henrettelser av unge mennesker i Iran, sier menneskerettsaktivist Mahmood Amiry-Moghaddam til NTB. Han spår at iranerne vil gjennomføre både steininger og flere hengninger i tiden framover.

Straffetiltak

Diplomatiske reaksjoner fra EU og fra enkeltland som Norge vil ikke få regimet i Teheran til å endre kurs, mener Amiry-Moghaddam.

— Det som virkelig vil bety noe, er en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd som medfører økonomiske straffetiltak, sier han.

Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet sa torsdag til NTB at han mottok meldingen om henrettelsen i Hamedan med stor skuffelse og overraskelse. Norge har tatt opp denne saken på svært tydelig vis og sagt klart fra om sin holdning, framholdt han.

Johansen tok før henrettelsen kontakt med Irans ambassadør til Norge for å gi uttrykk for den norske bekymringen, og fikk løfte om at dette ville bli videreformidlet til Teheran.

Onsdag kveld fikk UD beskjed om at saken skulle opp for Irans høyesterett og at det derfor ikke ville bli noen henrettelse torsdag. Desto større var skuffelsen på norsk hold da meldingen om henrettelsen kom.

Bondevik

Også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik tok opp henrettelsen da han torsdag møtte Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki i Teheran.

— Noe direkte svar fikk vi ikke, men direkte respons er heller ikke vanlig i slike sammenhenger, sier Bondevik til NTB.

Iran er det siste landet som har som en del av lovverket at de dømmer mindreårige til døden, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Iran har imidlertid sluttet seg til FNs barnekonvensjon, som fastslår at dødsstraff ikke skal brukes i saker der gjerningsmannen var under 18 år da lovbruddet ble begått. Ifølge Iran Human Rights er Tork den tredje slike gjerningsmannen som er henrettet siden 17. oktober i år.

— Iran velger å tolke det slik at så lenge de venter med å fullbyrde henrettelsen til etter at den dømte er fylt 18 år, så etterkommer de konvensjonen, sier Egenæs.

Drapsdømt

Ifølge nettstedet Iran Human Rights ble Mohammadreza Tork og to andre menn som er dømt i samme sak, hengt i et fengsel i byen Hamedan torsdag morgen. De tre var dømt til døden for et drap i landsbyen Malayer i november 2005. Amnesty skal 20. november demonstrere utenfor den iranske ambassaden i Oslo mot henrettelsene av mindreårige i Iran. Menneskerettsorganisasjonen ga tidligere i år ut en rapport der de lister opp 71 iranere som er blitt dømt til døden som mindreårige.

Tork står på denne listen.