Det var det norske hurtigruteskipet MS Nordnorge som plukket opp de skipbrudne fra livbåter i sjøen etter at MV Explorer gikk på et isflak og begynte å ta inn vann kort etter midnatt natt til fredag. På skipet fikk de god forpleining mens de ble fraktet til fastlandet, men på grunn av storm og snøvær måtte de vente i flere timer om bord før de fredag kveld kunne tas i land av chilenske soldater og marinegaster.

Rundt halvparten av dem ble innlosjert på en chilensk forskningsbase og resten på en uruguayansk base. Ifølge selskapet som eide det havarerte skipet, det canadiske GAP Adventures, blir de lørdag fløyet med chilenske Hercules-fly til den Punta Arenas i Chile.

Omtrent samtidig med at passasjerene ble brakt i sikkerhet, ble det meldt at det forliste cruiseskipet MV Explorer var gått ned i Drakestredet mellom Antarktis og Sør-Amerika.

En isbryter fra den chilenske marinen var i ferd med å rense opp et 180 meter langt belte med olje som ble etterlatt på overflaten da skipet sank. (©NTB)