Reformene innebærer blant annet at begrensningene på hvor mange ganger en president kan gjenvelges, fjernes. Dessuten vil hver presidentperiode utvides fra seks til sju år. Grunnlovsendringene vil også gi presidenten økt innflytelse over sentralbanken og makt til å trekke tilbake pressens rettigheter under en eventuell unntakstilstand i landet. Chávez' reformpakke må godkjennes av folket i en folkeavstemning, som ventes å bli holdt 2. desember.

— Fattiges behovMeningsmålinger viser at mange venezuelanere er imot utvidelsen av presidentfullmaktene, men samtidig inneholder reformpakken forslag som virker forlokkende for mange. Det foreslås blant annet seks timers arbeidsdag, forbud mot tvungen overtid og innføring av trygderettigheter også til dem som jobber på egen hånd i den såkalte uformelle økonomien, som drosjesjåfører, frisører, håndverkere, fiskere og bønder.

Chávez' tilhengere i nasjonalforsamlingen, som er i flertall ettersom opposisjonspartier boikottet valget i 2005, sier reformene vil forbedre levekårene til de fattige, som de mener er blitt oversett i årevis før Chávez kom til makten.

161 av nasjonalforsamlingens 167 medlemmer stemte for grunnlovsreformene fredag, mens seks personer avsto fra å stemme.

— Svart dagKritikere anklager derimot Chávez for å forsøke å kare til seg mer makt, skriver BBC.

— I dag er en svart dag i dette landets historie og for demokratiet, sier parlamentariker Ismael Garcia, som er fra et parti som har brutt samarbeidet med Chávez på grunn av reformplanen.

Torsdag demonstrerte flere tusen studenter med krav om at folkeavstemningen blir utsatt i to måneder, for å få mer tid til en grundig debatt om grunnlovsreformene før folkeavstemningen. (©NTB)