Lekket UD-notat om flyktningtilstrømming vekker bekymring

Et lekket UD-notat om hvilke alvorlige følger den store flyktningstrømmen kan få for Norge og Europa, vekker bekymring blant norske politikere.

Statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) (i midten) og de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) (bak t.v.), Trine Skei Grande (V), Jonas Gahr Støre (Ap), Knut Arild Hareide (KrF) og Marit Arnstad (Sp) møter pressen etter møtet der de diskuterte innstramninsgforslagene i asylpolitikken. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

NTB
Publisert: Publisert:

Oslo: Ifølge et internt notat i Utenriksdepartementet (UD), som VG har fått tilgang til, kan den pågående store flyktningstrømmen til Europa og Norge få store og alvorlige konsekvenser.

I notatet, som er utarbeidet av avdelingsdirektør John Mikal Kvistad i Europa-avdelingen og seniorrådgiver Morten Aasland i Region-avdelingen, heter det blant annet at mye av det Europa har oppnådd «står på spill, og med det deler av grunnlaget for frihet og vekst i Europa og vårt eget land de siste tiårene.» De to frykter blant annet en splittelse nord-sør og øst-vest i EU, styrking av ytterliggående krefter og «sannsynlighet for nye terroranslag.

Ifølge notatet vil heller ikke en fred i Syria stanse flyktningstrømmen.

Frykter høyreekstreme

Statsminister Erna Solberg (H) sier i en kommentar at hun deler noe av bekymringen som de to toppbyråkratene flagger. Hun er blant annet enig i at flyktningstrømmen til Europa neppe vil stanse selv om det skulle bli fred i Syria.

– Et mindretall av dem som kommer, kommer direkte fra konflikten i Syria og naboområdene, sier statsministeren og gjentar behovet for å finne «europeiske løsninger» på migrasjonsproblematikken.

– Stabilitet foran demokrati

I notatet heter det at det på kort sikt blir viktigere for Europa å sikre stabilitet i land i Midtøsten og Afrika for å stagge migrasjonen, framfor å fremme menneskerettigheter og bedre styresett.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han ikke deler synet om at krav om demokrati og menneskerettigheter må vike til fordel for stabilitet.

– Selv på kort sikt er man tjent med at man vektlegger menneskerettigheter. Det er eneste veien til stabilitet, sier Brende til NTB.

UD understreker at notatet er et internt arbeidsdokument som verken er gjennomgått eller godkjent i departementets ledelse.

Brende uttrykte samtidig bekymring for situasjonen i Europa under en utenrikspolitiske redegjørelse til Stortinget tirsdag.

– Vi opplever en økt sårbarhet, en følelse av at den orden vi har bygget i Europa og globalt de siste tiårene, er skjørere enn vi trodde, sa Brende

– Naivt

Den spente situasjonen knyttet til flyktningtilstrømningen til Europa, ble også et tema da partene i asylforliket på Stortinget møttes til et dialogmøte hos statsminister Erna Solberg (H) tirsdag morgen.

– Situasjonen lenger sør i Europa er svært dramatisk, også for oss, og har politisk sprengkraft for et Europa som vi er veldig sterkt påvirket av. Jeg tror det er viktig at vi i det politiske Norge er klar over hva som er på spill i Europa, uttalte Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre etter møtet.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han merket seg at Solberg under møtet uttalte at Norge skal være ett av landene som skal bidra til å sikre en positiv løsning for Europa.

Det har vært mye uro knyttet til regjeringens 40 forslag til innstramninger i asyl— og innvandringspolitikken, som ble lagt ut på høring i romjulen. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier de endelige forslagene vil bli lagt fram rett over påske.

– Vi vil legge fram de forslagene til innstramning som vi mener er nødvendige, uttalte Listhaug.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa i en kommentar at hun mener det er «utrolig naivt» å tro at innstramninger i Norge kommer til å løse den politiske situasjonen i Europa i dag. (©NTB)

(©NTB)

Publisert: