Line Vold i Folkehelseinstituttet. Line Vold i Folkehelseinstituttet. Foto: Håkon Mosvold Larsen

FHI: Nye tilfeller av mutert virusvariant påvist i Norge

Det siste døgnet er det oppdaget tre nye tilfeller av det britiske muterte koronaviruset her i landet: I Viken, Agder og Ullensvang i Vestland, opplyser FHI.

Alle tre personene kom til Norge fra Storbritannia like før jul, i likhet med de to som ble oppdaget søndag. Dermed er det påvist i alt fem tilfeller her i Norge.

– Personene det gjelder, skal nå sitte i isolasjon og vil bli fulgt opp av kommunen de befinner seg i. Vi bistår og sikrer at de følges opp i henhold til gjeldende retningslinjer, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI i en pressemelding.

Den engelske virusvarianten er kalt VOC 202012/O1 og antas å være årsaken til en rask økning av smittetilfeller i Sørøst- og Øst-England samt London.

Den ser ut til å være mer smittsom enn det vanlige koronaviruset, men ifølge FHI ser den ikke ut til å gi noen større risiko for alvorlig sykdom ut fra det som nå er kjent. Det er heller ikke holdepunkter for at vaksinen ikke har effekt på den nye varianten.

– Det er som ventet at flere personer får denne varianten påvist, og vi venter også nye tilfeller fremover i Norge. Vi følger nøye med på situasjonen, og vi ønsker å forsinke spredningen så mye som mulig, sier Vold.

FHI påpeker at det er kommunelegen i dialog med de personene det gjelder, som vurderer hva de går ut med av ytterligere informasjon.

Som ventet

Line Vold opplyser at det er forventet at flere personer får påvist denne varianten, og at det vil komme nye tilfeller fremover i Norge.

FHI følge situasjonen nøye, og ønsker å forsinke spredningen så mye som mulig.

Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen. Foto: Kjartan Bjelland

– Grunn til å være på vakt

Fylkeslege Anne-Sofie Syvertsen sier til Fædrelandsvennen at siden virusvarianten i England har vist seg å ha større smittepotensiale er det grunn til å være ekstra på vakt.

– Lave smittetall i Agder den senere tid gjør ikke at vi nå kan være mindre påpasselige med smittevern. Før de store utbruddene vest i fylket hadde landsdelen også blant de laveste smittetallene i landet, sier hun.

– Ikke i Kristiansand

– Siden vakthavende kommuneoverlege ikke har blitt varslet er vi sikre på at det ikke dreier seg om en person som er bosatt i Kristiansand, sier kommunikasjonssjef Ingunn Kvivik i kommunen til Fædrelandsvennen.

Kristiansand kommune skjerper som følge av dette heller ikke sine smittevernbestemmelser.

Lister24 har vært i kontakt med kommuneoverlegene som har ansvaret for kommunene Lyngdal, Farsund, Kvinesdal og Hægebostad, og der er de ikke kjent med nye smittetilfeller. kommuneoverlege Viggo Lütcherath i Lindesnes sier til avisen Lindesnes at han ikke har hørt om den muterte virusvarianten i sin kommune.

Ifølge kommuneoverlegen i Vennesla er den smittede heller ikke derfra.

Kommuneoverlege Preben Aavitsland i Arendal vil overfor Fædrelandsvennen verken bekrefte eller avkrefte om det er en person i Arendal som har fått påvist en mutert virusvariant.

– Vi ser at FHI har gått ut med at det er snakk en person i Agder, og at de har kontroll på situasjonen. Det stoler vi på, sier han.

Vis fakta ↓
Koronautbruddet i Norge