Brage-heder til Einar Økland

Oslo (NTB-Mats Rønning): Allsidige Einar Økland (75) fikk Brages hederspris tirsdag kveld. Lars Saabye Christensen, Morten Strøksnes, Kjell Ola Dahl og Torun Lian grep de øvrige Brageprisene.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Vi debuterer hver eneste dag her i livet. Jeg har ikke gjort dette før, men det minner meg om noe jeg har vært med på. Jeg har en gang blitt døpt Einar og da kunne jeg skrike eller tie still, men ikke unngå det, sa Økland da kulturminister Thorhild Widvey (H) delte ut prisen til ham under tilstelningen i Dansens Hus i Oslo.

75-åringen fra Sveio har et mangslungen produksjon bak seg. Nærmere 80 utgivelser er det blitt siden debuten i 1963. I juryens begrunnelse heter det at Økland er blant de få forfattere som kunne ha vært nominert i samtlige klasser.

— Gjennom et langt forfatterskap har han vist seg som en av våre beste lyrikere, dramatikere, barnebokforfattere, ungdomsbokforfattere, novellister, essayister, romanforfattere og sakprosaforfattere, framholder juryen.

Trekkes fram gjør også Øklands rolle som formidler av litteratur og konsulent for en rekke norske forfattere.

Lars Saabye Christensen kunne tirsdag notere seg for sin andre Bragepris i klassen for skjønnlitteratur. I 2001 vant han for «Halvbroren», i år for kritikerroste «Magnet». (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.