Utrullingen av passene startet tirsdag morgen, får NTB opplyst hos Helsedirektoratet.

– Den nye versjonen ligger ute allerede nå, slik at vi får testet at alt fungerer som det skal, skriver direktoratet på sine nettsider.

Grønt og rødt

Fullvaksinerte og beskyttede, det vil si folk som har hatt korona eller fått første vaksinedose for tre uker eller mer siden, får grønt, mens uvaksinerte får rødt.

Sertifikatet vil være gyldig for innreise fra fredag av, ifølge Helsedepartementet.

– Når det gjelder andre bruksområder, som deltakelse på arrangementer og lignende, vil vi komme tilbake til det, opplyser departementet til NTB.

Fram til fredag kan reisende fortsatt vise fram den første siden i koronasertifikatet med opplysninger om man er vaksinert eller har hatt korona, for å slippe karantenehotell. Disse må imidlertid i hjemmekarantene i minst tre dager.

Uklart om karantene

Men karantenekravet må opphøre dersom man har grønn farge på passet, mener førsteamanuensis Anne Kjersti Befring, som er en av Norges fremste eksperter på smittevernloven.

– Nødvendighetsvilkåret i smittevernloven betyr at man ikke kan ha smittevernreguleringer som er unødvendige og ikke kan begrunnes, sier hun til NTB.

– Sånn må det være så lenge vaksinen beskytter mot smittespredning. Og det vet vi nå at den gjør, utdyper hun.

Også NHO ser mer enn gjerne at karantenekravet opphører. Arbeidsdirektør Nina Melsom viser til at mange norske arbeidstakere har utstrakt reisevirksomhet som en del av jobben, og at strenge karantenebestemmelser er en bremse når det gjelder mobilitet.

– Unødvendig tiltak

– Alle tiltak som kan bidra til at man kan reise på en effektiv og god måte, er viktig, sier Melsom til NTB.

– Det vil oppleves som et unødvendig tiltak å måtte sitte i karantene når man er fullt beskyttet. Regjeringen må i alle fall kunne forklare hvorfor dette er nødvendig, påpeker hun.

Helsedepartementet har foreløpig ikke besvart NTBs spørsmål om beskyttede heretter vil slippe karantene ved innreise.

Heller ikke FHI har svart på spørsmål om hva deres vurdering er.

Onsdag er det varslet en ny pressekonferanse, der helseminister Bent Høie (H), helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg deltar.

Bør kontrollere

Koronasertifikatet ligger på Helsenorge.no , og kan vises ved kontroll, lastes ned på mobil eller skrives ut fra disse sidene. Alle som logger seg inn på Helsenorge, kan allerede nå se den oppdaterte versjonen med grønt og rødt lys og QR-koder for kontroll.

Folkehelseinstituttet (FHI) ber folk nå kontrollere at informasjonen er riktig.

– Hvis dere oppdager feil i opplysningene om vaksinasjon eller testresultat, ta kontakt med kommunen der vaksine eller test er tatt for å få rettet dette, oppfordrer instituttet.

En felles europeisk løsning for koronasertifikat vil trolig være klar i begynnelsen av juli.