BYGGEPLASS: Thore Berthelsen, tidligere direktør i Ventelo, har fått godkjent sin gigantvilla med strandlinje her sentralt på Hånestangen. Han bor i dag i huset bak til høyre. Foto: Vegard Damsgaard

KRISTIANSAND: — Hvis du er på jakt etter kommentarer, kommenterer jeg ikke private anliggender, uttaler Thore Berthelsen til Fædrelandsvennen.

De siste boligtomtene med egen strandlinje er i ferd med å bli bebygd i Kristiansand.

Digimaker-sjef og tidligere Ventelo-topp Thore Berthelsen la 5,2 millioner kroner på bordet for 1,7 mål tomt med 50 meter strandlinje på Hånestangen i 2004. Her reises en bolig i tre etasjer på romslige 452 kvadratmeter, pluss garasje med bodplass på 80 kvadratmeter - til sammen 532 kvadratmeter bruksareal. I tillegg kommer storstilt opparbeidelse med natursteinsmur, trapper og brygge.

Etter det Fædrelandsvennen får opplyst ligger byggepriser for denne type boliger på 25-30.000 kroner kvadratmeteren. Dermed kan totalkostnaden passere 20 millioner kroner.

Avviser kaksepreg

Hånestangen ble godkjent med 20 eneboliger i 1998. Et par år senere startet tomtesalget, og tomter på opptil et mål ble revet bort for priser på 1,2-1,3 millioner kroner. Svært billig, vil mange si seks år senere.

Bydelen er preget av borettslag. Men tannlege og eiendomsutvikler Anders Stokkelien avviser at Hånestangen er blitt et kaksestrøk.

  • Mange kjøpte disse tomtene før prisene eksploderte på markedet. Det er en lett blanding av alle yrkesgrupper og aldersgrupper, poengterer Stokkelien, som sammen med grunneier Bjarne Fjelldal utviklet villaområdet for ti år siden.

I 20 år har han bodd på Hånestangen, men flytter snart til kremtomten han har sikret seg to hus bortenfor sin nære venn, billedkunstner Kjell Nupen.

Sammen med kommunen sørget han for å lokke Nupen fra Tvedestrand til Hånestangen. Agnet var den 4,3 mål store strandeiendommen kunstneren betalte beskjedne 2,75 millioner kroner for i 2001. Nupen har fått godkjenning for å utvide atelieret til 350 kvadratmeter, og bygge bolig nummer to. Totalt vil bygningsmassen hans nærme seg 1100 kvadratmeter.

Kan bygge stort

— Planen er romslig, og åpner for ganske store boliger, konstaterer byggesaksleder Bjørn Harald Andersen i Kristiansand kommune.

På Hånestangen kan opptil 30 prosent av tomtens nettoareal bebygges. Andre steder er 20 eller 25 prosent mer vanlig.

Blant andre kjente beboere i strøket er tidligere Braathens-direktør Vidar Meum, nå regiondirektør i Posten, og malermester Asbjørn Knutson, som bor mellom Nupen og Stokkelien. En del av huseierne sikret seg tomt fordi de eide hytter på Hånestangen tidligere.

For et par uker siden satte Kaptein Sabeltanns far, Terje Formoe, prisrekord med 14 millioner kroner. Funkisvillaen innerst i Hånesbukta måler 310 kvadratmeter, men har ikke privat strandlinje.

Thore Berthelsen bor i dag i huset rett bak byggetomta, og har tidligere eid en annen tomt i nabolaget. 43-åringen er daglig leder for it-selskapet Digimaker, der han kjøpte en eierandel på 27 prosent, men mest kjent som tidligere toppsjef for det stadig voksende telekomselskapet Ventelo i Kristiansand.

Da Ventelo ble solgt i 2002, skal Berthelsen ha fått kjøpe fem prosent av aksjene for to millioner kroner - senere verdsatt til om lag 150 millioner kroner. Etter mye turbulens forlot han dette selskapet i fjor.

- Ikke akseptert i dag

Hånestangen ble godkjent i grevens tid, for dem som sikret seg tomt med strandlinje. 24. juni 1998 godkjente bystyret reguleringsplanen for de 21 boligene, og året etter strammet regjeringen inn strandsonepolitikken.

— I dag ville vi aldri akseptert utbygging på denne måten, uttaler miljøverndirektør Tom Egerhei hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Om et boligområde hadde blitt godkjent her, ville miljøvernavdelingen trolig krevd ferdselsadgang for allmennheten med et 25-50 meter bredt grøntbelte langs sjøen.

Hans Otto Lund (H), leder av byutviklingsstyret, mener Hånestangen var godt egnet for boliger. I dag ville også han krevd en «grønn buffer» mot sjøen. Men store, fasjonable boliger har han ingenting imot.

— Vi skulle hatt flere spektakulære, tøffe bygg i denne byen, mener Lund.

Utbygger og grunneier Bjarne Fjelldal opplyser at allmennheten fikk 450 strandlinje og 35 dekar friareal i planen. Men også han ville i ettertid beholdt en åpen stripe langs sjøen.

— Man lærer jo. Men problemstillingen var også at det lå mange hytter langs sjøen her, og eierne hadde sine rettigheter, poengterer Fjelldal, som på sin side har fått godkjent et leilighetsbygg med 25 boliger i åsen sentralt på Hånestangen, og Topdalsfjorden rett inn stuevinduet.