KRISTIANSAND: Elkem Solars fabrikk til 2,7 milliarder kroner er under bygging på Fiskå i Kristiansand.

Fra samme industriområde styres og videreutvikles Elkem Materials. Av «Fiskaa-røyken,» som så lenge plaget Kristiansand, oppsto milliardproduktet Microsilica, som nå produseres over hele verden.

Går man 100 år tilbake, ble den globale smelteverksindustrien revolusjonert av Söderberg-elektroden — utviklet på Fiskå.

Verdensledende

  • Vi holder på med andre ting også. Med litt velvilje kan man si at forskningsmiljøet på Fiskå er verdens ledende innovasjonssenter innen høyteknologiprosesser og materialfremstilling, lyder det fra Rolf A. Sørbø, fersk toppsjef for Elkem Research på Fiskå.

— Her inne på Fiskå-området finnes flere forskningsmiljøer som jobber tett sammen. Det største av dem er Elkem Research, som alene forsker for 150 millioner kroner per år, forteller Sørbø.

Selskapet han leder, har 120 ansatte.

— Planen tilsier en økning på 15 personer per år fremover. For inneværende år har vi nådd tallet og vel så det, konstaterer han.

Slørløfting

Nylig holdt Agder Gassforum årsmøte hos Elkem. Da løftet Sørbø og hans kolleger litt på sløret om noe av det de holder på med nå. Kanskje ligger det an til et nytt Elkem Solar eller Elkem Materials?

— Karbotermisk aluminiumsproduksjon og omdanning av naturgass til karbon og hydrogen.

-?!

— Det første dreier seg om en alternativ fremstilling av aluminium. Industrigiganten Alcoa er inne som partner.

Statoil-samarbeid

Karbon- og hydrogenprosjektet kjøres sammen med Statoil, som har behov for hydrogen til egne produksjonsprosesser. Det er kommet så langt at en reaktor (ikke atomreaktor!) står inne på Fiskå-området og driver forsøksskalaproduksjon. Inn går naturgass, ut kommer rent hydrogen og karbon av en kvalitet som gjør den anvendelig for en rekke områder.

— Neste mulige trinn er pilotskala, opplyser Øyvind Mikkelsen fra Elkem Carbon.