Russland vurderer forbud mot norsk laks

Tromsø (NTB): Russiske veterinærmyndigheter kan innføre et forbud mot laks fra nyttår. Begrunnelsen er at det er for høyt bakterieinnhold og for mange parasitter i norsk laks.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

De første antydningene om at det kan gå mot nok en runde med russiske veterinærmyndigheter kom torsdag da sjefen for de russiske veterinærmyndighetene Aleksej Aleksejenko antydet overfor Bloomberg at de kan komme til å innføre forbud mot norsk laks fra 1. januar 2014. BarentsObserver siterer fredag et intervju med den russiske avisen Izvestia der veterinærsjefen sier at Norge har et elendig system for kvalitetskontroll og matsikkerhet som har ført til at norsk fisk av dårlig kvalitet har havnet i Russland.

Dette er langt fra første gang at russiske veterinærmyndigheter truer med å stenge tilgangen for norsk laks inn i Russland. I 2005 og 2006 ble det innført en full stopp av importen av frosset norsk laks. Flere norske lakseeksportører ble stengt ute fra det russiske markedet, og det har vært mange runder med kvalifisering av norske eksportører.

Senest i juli i år truet russiske veterinærmyndigheter med å stenge norske eksportører ute fra det russiske markedet. Russland er det største enkeltmarkedet for norsk laks, og passerte i fjor en omsetning av norsk sjømat på hele 6 milliarder kroner. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.