Minst to mennesker ble drept og mer enn 40 såret i eksplosjonen i sentrum av Jerusalem tidligere på dagen. Politiet antok at det dreide seg om en selvmordsaksjon, og israelske politikere sa at hensikten åpenbart var å ødelegge for USAs nye fredsframstøt.¿De siste dagene har vi gjort vårt ytterste for å oppnå våpenhvile og sette den amerikanske fredsplanen ut i livet. Men visse palestinske elementer ønsker tydeligvis å forhindre at dette skal lykkes, sa den israelske regjeringens talsmann Aryeh Mekel.

Avlegger

En talsmann for den såkalte al-Aqsa-martyrenes Brigade ringte kort tid etter eksplosjonen til nyhetsbyrået AFP og sa at den sto bak eksplosjonen. al-Aqsa-martyrenes Brigade er en radikal avlegger av den palestinske lederen Yasser Arafats Fatah-bevegelse.

Den anonyme innringeren sa at selvmordsbomberen var den 22 år gamle palestineren Mohammed Hashkikeh fra landsbyen Taluza nord for Nablus på Vestbredden. Hashkikeh ville ta hevn for den israelske hærs drap på to palestinere, hevdet innringeren.

¿Dette er den andre selvmordsaksjonen på to dager, og det sier seg selv at vi trenger tid til å vurdere situasjonen, sa Aryeh Mekel. Han tilføyde at israelske sikkerhetssjefer allerede var kommet sammen for å drøfte utviklingen.

Følsomt

Ifølge de første meldingene fra åstedet var sju mennesker hardt skadd. Eksplosjonen inntraff på et svært følsomt tidspunkt i arbeidet med å få til en våpenhvile mellom israelerne og palestinerne.

¿Jeg kan se folk som ligger på bakken, men jeg aner ingenting om tilstanden deres, meldte en israelsk radioreporter fra den travle handlegaten der eksplosjonen skjedde. Flere ambulanser ble straks dirigert til stedet.

En redningsarbeider fortalte at selvmordsbomberen og en forbipasserende kvinne omkom i eksplosjonen. Han visste ikke om det var en mann eller en kvinne som hadde sprengt seg selv i lufta.

Blodbad

¿Jeg så bombemannen stå og se seg omkring, han virket mistenksom, og så smalt det. Jeg så kroppsdeler fly gjennom lufta, fortalte et øyenvitne som befant seg rett utenfor restauranten Sbarro, som ble rammet av en blodig selvmordsaksjon 9. august i fjor.

Eksplosjonen fant sted i King George-gaten i hjertet av Vest-Jerusalem, nær et bakeri og flere andre butikker. Siden slutten av februar har mer enn 250 mennesker mistet livet i sammenstøt og terrorhandlinger i Midtøsten.

Onsdag drepte en selvmordsbomber seg selv og sju andre på en buss i det nordlige Israel. Den ytterliggående organisasjonen Islamsk jihad tok på seg skylden for eksplosjonen på bussen, som var på vei fra Tel Aviv til Nasaret.