FNs arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner (UNWGAD) har ingen formell innflytelse over britiske eller svenske myndigheter, men kommer fredag med klare anbefalinger etter å ha vurdert Assanges klage.

— WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange har vært vilkårlig frihetsberøvet av Sverige og Storbritannia siden han ble pågrepet i London 7. desember 2010, heter det i uttalelsen fra FN-panelet fredag.

Arbeidsgruppen ber britiske og svenske myndigheter om å sørge for at frihetsberøvelsen tar slutt. Samtidig mener panelet at Assange bør ha rett på kompensasjon for årene han har sittet i eksil i Ecuadors ambassade i London.

UNWGAD ber videre om at Assanges «fysiske integritet og bevegelsesfrihet respekteres». Panelet fastslår dessuten at frihetsberøvelsen er i strid med flere artikler i menneskerettighetserklæringen og FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.

Assange søkte tilflukt på ambassaden i 2012 for å unngå utlevering til Sverige, der han er etterlyst fordi påtalemyndigheten vil avhøre ham om anklager om seksuelle overgrep mot to kvinner. (©NTB)