Partikolleger ut mot Trumps kvinnekommentarer

Flere Republikanske politikere reagerer sterkt på kommentarene fra Donald Trump der han forteller om hva han kan gjøre med kvinner siden han er stjerne.

Publisert

tb6fb28d.jpg Foto: REUTERS/Mike Segar

  • NTB

NEW YORK: Kommentarene ble fanget på video i 2005. Nå ber flere partikolleger forretningsmannen trekke seg.

– Jeg vemmes over det jeg hørte i dag. Kvinner skal kjempes for og aktes, ikke behandles som objekter. Jeg håper at Trump behandler situasjonen med det alvoret den fortjener, sier lederen for Representantenes hus, Paul Ryan.

Han legger til at Trump ikke lenger kommer til å delta sammen med ham på et planlagt arrangement lørdag.

Partikritikk

– I en valgkamp som ikke har vært annet enn et kappløp til bunnen, på et så kritisk punkt for nasjonen vår og med så mange som har forsøkt å være respektfulle for en rekordstor oppslutning i primærvalget, så er tiden inne for at guvernør Pence (Trumps visepresidentkandidat journ.anm.) tar over, sier tidligere Utah-guvernør Jon Huntsman til The Hill, ifølge VG.

Også Illinois-senator Mark Kirk, Utah-senator Mike Lee og kongressmedlem for Republikanerne, Barbara Comstock ber nå Trump tre til side.

Flere av Trumps utfordrere fra nominasjonsprosessen går også ut og viser sin avsky mot kommentarene.

– Som bestefar til to dyrebare jenter finnes det ingen unnskyldning som kan bortforklare Donald Trumps kritikkverdige kommentarer som degraderer kvinner, skriver Jeb Bush på Twitter.

Marco Rubio skriver på Twitter at Trumps kommentarer var «vulgære, grove og umulige å rettferdiggjøre.»

Beklager

Videoen som har skapt bølger i presidentvalgkampen ble tatt opp i 2005, men ble publisert av Washington Post fredag. Donald Trump befinner seg inne i en buss under opptaket og vet tilsynelatende ikke at lyden blir tatt opp. I samtale med radiovert Billy Bush forteller Trump om hvordan han prøver seg på kvinner.

– Jeg blir automatisk tiltrukket av vakre kvinner. Jeg bare begynner å kysse dem. Det er som en magnet. Bare kysser. Jeg venter ikke engang. Og når du er en stjerne, lar de deg gjøre det. Du kan gjøre hva som helst, sier Trump.

Den nåværende presidentkandidaten går videre til å fortelle at han beføler kjønnsorganene til kvinnene.

– Du kan gjøre hva som helst, gjentar han.

Trump kommenterer også puppene til en ikke-navngitt kvinne som han skal ha prøvd seg på.

Beklager

I en video publisert på Facebook-siden sin, sier Trump at ordene i videoen som Washington Post publiserte fredag ikke reflekterer den han er.

– Jeg sa det. Det var feil, og jeg beklager, sier Trump.

– Jeg lover å være en bedre mann i morgen og kommer aldri noensinne til å skuffe dere.

– Jeg har sagt og gjort ting som jeg angrer på, og ordene som ble sluppet i dag i denne over ti år gamle videoen, er en av dem, sier Trump i sin beklagelse.

Samtidig slår Trump hardt tilbake mot demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

– Jeg har sagt noen tåpelige ting. Men det er en stor forskjell på ordene og handlingene til andre folk. Bill Clinton har faktisk misbrukt kvinner og Hillary Clinton har mobbet, angrepet og ydmyket ofrene hans, sier Trump.

Publisert