I dag har ingen fagenhet ansvaret for rekruttering og fagutvikling i rettspsykiatrien. En utredning etter kritikken mot norsk rettspsykiatri under 22. juli-rettssaken har resultert i en ny organisasjonsmodell som et toårig pilotprosjekt, skriver Aftenposten.

— Det er en modell som gir det offentlige en sterkere rolle i rettspsykiatrien, og som vil sikre kompetent tilgang på sakkyndige for domstolene, politi og påtalemyndighet, sier justisminister Grete Faremo (Ap).

Ifølge en utredning fra Helse- og omsorgsdepartementet lider rettspsykiatrien i dag under å være en ren privat virksomhet, med tilfeldig tilknytning til de faglige og kliniske miljøene. Det er St. Olavs hospitals kompetansesenter på Brøset i Trondheim som skal lede pilotprosjektet.

— De ulike aktørenes roller og oppgaver skal skilles tydeligere. Senteret vil få oppgaver knyttet til faglig veiledning, rådgivning, undervisning, registrering av sakkyndige og utforming av mandat. Den rettsmedisinske kommisjon vil ha mer kontrollorienterte oppgaver, sier Faremo.

På Brøset får de ansvaret for skolering og autorisasjon, og det skal både opprettes formalkrav til de sakkyndige og betingelser for hvordan en rettspsykiatrisk undersøkelse skal gjennomføres. (©NTB)