KAIRO: Det statlige egyptiske nyhetsbyrået MENA meldte tirsdag kveld at den 84 år gamle ekspresidenten var klinisk død.

Tidligere på kvelden ble Mubarak sendt til et militærsykehus i Kairo etter å ha blitt rammet av hjerneslag i fengselet der han soner en livstidsdom.

– Tidligere president Hosni Mubarak ble erklært klinisk død etter sin ankomst til Maadi militære sykehus tirsdag kveld, meldte MENA.

– Mubaraks hjertet stanset å slå. Han ble flere ganger forsøkt gjenopplivet med hjertestarter, men reagerte ikke på dette, het det videre i meldingen som ble gjengitt av det statlige fjernsynet i landet.

Respirator

Flere sikkerhetskilder og sykehuskilder avviste senere på natten at Mubarak var klinisk død og opplyste at han er i koma og holdes kunstig i live i respirator.

– Snakket om at han er klinisk død er tøv, sier general Said Abbas som sitter i det militære styringsrådet.

Et annet medlem av rådet, Mamdouh Shaheen, avviser også meldingene, men bekrefter at tilstanden er kritisk. Dette bekreftes også av en sykehuskilde.

– Han er i koma og legene forsøker å vekke ham til live. Han er lagt i respirator, opplyser kilden.

Leder i tre tiår

Mubarak ledet Egypt i 30 år, fram til han ble et offer for Den arabiske våren. I begynnelsen av juni ble han dømt til livsvarig fengsel for å ha gitt soldater ordre om å skyte med skarpt mot demonstranter. Over 850 mennesker ble drept i løpet av få uker.

Ekspresidentens helsetilstand ble gradvis verre under rettssaken, der han ble trillet inn i sykeseng.

Etter at dommen falt tidligere i måneden forverret helsen seg ende mer. Ifølge fengselskilder led han av alvorlig depresjon, høyt blodtrykk og pustebesvær, og han måtte vekkes til live igjen med hjertestarter to anledninger 11. juni.

Overtok etter attentat

General Hosni Mubarak kom til makten i Egypt da president Anwar El-Sadat ble drept av islamister i et attentat i 1981. Sadat hadde seks år tidligere utnevnt ham til visepresident og hadde også gitt ham i oppdrag å forsøke å overtale Syria og Saudi-Arabia til å inngå fred med Israel.

Selv om Mubarak ikke lyktes med fredsbestrebelsene, høstet han vestlig anerkjennelse som en moderat politiker i en region der militante islamister var på frammarsj.

Lukket øyneneI over 30 år fikk utviklingen i Iran og frykten for militant islamisme vestlige land til å lukke øynene for Mubaraks brutale styre.

Takket være drøyt 230 milliarder kroner i amerikansk militærhjelp kunne Mubarak bygge opp sitt sikkerhetsapparat, som effektivt sørget for at Det nasjonale demokratiske partiet vant ethvert valg som de ville.

Først da det for noen år siden ble klart at den aldrende presidenten ønsket sønnen Gamal som etterfølger, ble det uro i rekkene.

11. februar i fjor ble Mubarak tvunget til å gå av, og i august samme år ble han trillet inn i rettssalen der dommen falt 2. juni i år