Regjeringen skrinlegger Mongstad-planer

Energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier arbeidet med å bygge fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad skal avsluttes 1. januar 2014.

Publisert:

Mongstad.jpg Foto: Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over syv år gammel

OSLO: – Vi legger ned satsingen med dagens fullskalaanlegg, men vil ha Stortinget med oss på en målsetting om å få på plass et fullskalaanlegg for CO2-rensing innen 2020, sier Borten Moe.

Månelandingen krasjer

Et fullskala renseanlegg for CO2-utslipp fra oljeraffineriet og varmekraftverket på Mongstad i Nordhordland ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) utpekt som den rødgrønne regjeringens «månelanding» i hans nyttårstale i 2007. Men Borten Moe vil ikke være med på at fredagens beslutning kan oppfattes som et nederlag for regjeringen.

– Nei, vår klare mening er at vi øker sjansene for å nå målet med den justeringen vi nå gjør. Vi holder fast på ambisjonen om å opprette et fullskalaanlegg i Norge og vi intensiverer arbeidet internasjonalt, sier Borten Moe til NTB.

Han sier at årsaken til at Mongstad-satsingen på fullskalaanlegg legges ned nå, er at veien til utvikling av fangst— og lagringsteknologi er blitt lengre, tyngre og mer kostbar enn regjeringen tidligere regnet med.

Kritikk fra Riksrevisjonen

17. september slapp Riksrevisjonen en rapport om elendig kostnadsstyring av CO2-håndteringen på Kårstø og Mongstad-anleggene. Borten Moe sier til NTB at denne rapporten ikke har hatt noen innvirkning på regjeringens beslutning.

– Dette har vært en langvarig prosess for regjeringen, og det har vært en krevende beslutning, fordi dette har vært så viktig for oss, sier Borten Moe.

Han sier at han er overbevist at regjeringen nå har tatt en helt riktig beslutning på et riktig tidspunkt.

Har brukt 7,2 milliarder

Olje- og energiministeren sier de har brukt omtrent 7,2 milliarder på Mongstad, men at over 5 milliarder av disse pengene er brukt til utvikling av teknologisenteret.

– Fram til i dag har vi ikke brukt mer en 1,2 milliarder på fullskalaprosjektet, det meste av denne teknologien vil være nyttig i andre prosjekter. I statsbudsjettet for 2014 vil regjeringen øke bevilgningene til CLIMIT, et CO2-program som administreres av Gassnova i samarbeid med Norges forskningsråd. Vi vil i tillegg bevilge 400 millioner til teknologisenteret på Mongstad, sier Borten Moe.

Han legger til at målet for regjeringen ikke har vært å bygge et anlegg koste hva det koste vil.

– Målet er å bygge et anlegg der vi kan vise resten av verden en teknologi og en løsning vi kan ta i bruk ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Da må det være et godt anlegg, og det hadde ikke Mongstad blitt, sier olje- og energiministeren.

Publisert:

Les også

  1. Bellona: - Den styggeste krasjlandingen vi har sett

  2. Stoltenberg: - Det beste for klimaet

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.