KRISTIANSAND: — Det er lite av den typen flasker. Også går det litt på volum. Vi valgte to sorter i år, sier fabrikksjef Øystein Føreland ved CB til fvn.no.

Dermed blir CBs julebrus i år tappet på kun halvliters og halvannenliters plastflasker. Det er første gang på mange år at glassflaskene er droppet. Dette selv om glassflaskejulebrus de siste årene har blitt populært blant unge.

— Det er blitt en sånn kultusak blant ungdom. De skal ha glassflasker. Det er kult å drikke, trendy og "in", sier administerende direktør Lars Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier, og forteller at det særlig er de to siste årene glassflaskene har blitt populære igjen.

— Det er jo hyggelig at det har fått en renessanse. Men denne typen glassflasker brukes stort sett bare til jul, og det har vært begrenset produksjon, fortsetter Midtgaard.

- Burde kanskje hatt glassflasker

Øystein Føreland ved CB er klar over trenden.

— Det har vært populært blant ungdom, ja. Sånn sett burde vi kanskje hatt glassflasker, sier Føreland, som ikke utelukker at julebrus på glassflasker av typen "longneck" kan bli produsert igjen til neste år.

Selv om CB droppet glassflaskejulebrus i år, er det i likhet med i fjor fortsatt mangel på flasker til julebrusproduksjon ved Hansas to andre bryggerier.

— Det går veldig fort ut av butikkene, og vi har veldig lite tomgods å tappe på. Men vi gjør hva vi kan for å få inn flasker. Vi skal nok se til at det blir nok til jul, sier Lars Midtgaard, som forteller at bryggeriet nylig har kjørt en nasjonal annonsekampanje i media for å få folk til å pante flasker.

Fem prosent av salget

Selv om glassjulebrus er populært for tiden, har det ikke vært noen pengemaskin for CB.

— Salget har utgjort cirka fem prosent av volumet av julebrus, sier Øystein Føreland, som konstaterer at halvannenlitersflaskene står for mesteparten av salget med 70-80 prosent.

CB produserer ingen andre produkter på glassflasker av denne typen. Glassflaskeproduksjonen dreier seg om øl og Coca Cola. Produksjonen av disse går derimot så det suser.

— Det er lenge siden det har sett så lyst ut for oss. Vi har topp produksjon med overtid og to skift, sier Føreland fornøyd.