— Tøffere å stå på sidelinjen enn jeg trodde OSLO: – Jeg visste ingenting på forhånd, men fikk høre det da jeg var på vei inn i salen til spørretimen, sier Jensen. Hun mener at Hagen selv la opp til dette da han for to år siden trakk seg partileder.

Men at nyheten skulle sprekke akkurat onsdag, kom overraskende både på Frps ledelse og stortingsgruppe, samt det øvrige politiske miljøet.

Hagen vil ha sittet over 30 år på Stortinget når han trekker seg fra rikspolitikken ved stortingsvalget neste høst.

Landsmøte Jensen tror at Hagen går til dette skrittet i trygg forvissning om at partiet er i utmerket tilstand. Hun regner med at Hagens beslutning vil bli en stor sak under Frps landsmøtet som starter om to dager. Her vil partibyggeren bli feiret og hyllet etter alle kunstens regler.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det er vemodig at Hagen nå forlater rikspolitikken.

– Carl I. Hagen har hatt stor betydning i norsk politikk. Han er en sentral lederskikkelse, og jeg takker ham for hans innsats. Jeg er nesten alltid uenig med ham, og vil savne de friske debattene vi har hatt. For meg går de helt tilbake til skoledebatter i 1979, sier Stoltenberg.

Anders Lange Hagen ble valgt inn som første vararepresentant for Anders Langes Parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep (ALP) i 1973. Han rykket inn som fast representant på Stortinget da den karismatiske Anders Lange døde i oktober 1974. Siden har Hagen vært på Stortinget, med unntak av perioden 1977-1981. I 1978 skiftet partiet navn til Fremskrittspartiet, og Hagen var formann helt til Siv Jensen tok over i 2006. Hagen er i denne stortingsperioden visepresident på Stortinget. Han sitter også i kontroll- og konstitusjonskomiteen og den utvidede utenrikskomiteen.

Oslo Fremskrittsparti fikk onsdag beskjeden fra den tidligere partiformannen om at han ikke tar gjenvalg til Stortinget i 2009.