Forsvarsminister Robert Kalinak sier onsdag kveld at Fico fremdeles er på operasjonsbordet, og at legene kjemper for livet hans.

Slovakias innenriksminister Matus Sutaj Estok sier de mistenker at attentatet var politisk motivert. Han sier også at gjerningspersonen avfyrte fem skudd.

Innenriksministeren sier at tidlig etterforskning viser «et klart politisk motiv».

– Det er ingen tvil om det, stemte forsvarsminister Kalinak i.

Estok sier at Ficos tilstand er kritisk og livstruende.

71-åring pågrepet

Den slovakiske avisa Aktuality skriver at en 71 år gammel mann er pågrepet og mistenkt for å stå bak attentat. Han ble pågrepet av politi på stedet.

Den mistenkte skal være en venstreorientert poet. Avisen skriver også at han trolig hadde et våpen som var lovlig registrert.

Skuddene falt utenfor et kulturhus i Handlova, cirka 15 mil nordøst for hovedstaden Bratislava. Her hadde Fico deltatt på et regjeringsmøte, skriver slovakiske medier. Han ble truffet i magen, og det skal ha blitt avfyrt i alt fem skudd.

Ifølge en talskvinne for sykehuset der Fico nå er innlagt, fikk han først behandling på sykehuset i Handlova før han ble overført til et større sykehus. Han var ved bevissthet da han ankom, og ble deretter behandlet for skuddskader, ifølge talskvinnen, som sier at han nå er stabilisert.

Sjokk og fordømmelse

Fra hele Europa strømmer det inn sjokkerte reaksjoner på hendelsen.

– Fullstendig sjokkert etter dagens brutale og hensynsløse angrep på Slovakias statsminister Robert Fico, som jeg fordømmer i sterkeste ordelag, skriver Slovakias president Zuzana Caputova på X/Twitter.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen kaller angrepet skammelig.

– Slike voldshandlinger har ingen plass i vårt samfunn og undergraver demokratiet, vårt mest dyrebare fellesgode, skriver hun på X.

Også Polens statsminister Donald Tusk, Ungarns statsminister Viktor Orban og Tsjekkias statsminister Petr Fiala var raskt ute med å uttrykke sjokk og fordømmelse. De sender også tanker til den skadde statsministeren og ønsker ham god bedring.

Store protester avlyst

Fico regnes som en populistisk leder. Han er skeptisk til våpenhjelp til Ukraina og ønsker fortsatt et visst samarbeid med Russland. Den siste tiden har tusenvis av mennesker demonstrert mot Ficos politikk. De er sterkt kritisk til en mediereform som de mener vil gi regjeringen full kontroll over landets rikskringkasting.

Landets største opposisjonspartier varslet onsdag at de avlyser planlagte demonstrasjoner, samtidig som de fordømmer angrepet på det sterkeste.

– Det er et voldsomt hat mot Fico blant enkelte grupper i Slovakia. Han er en type politisk leder som mange liker godt og mange hater, men svært få har et nøytralt forhold til, sier Slovakia-ekspert Jørn Holm-Hansen ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR på Oslo Met til NTB.

Skyteepisoden skjer få uker før valget på nytt EU-parlament.