Over 1.500 døde etter flodbølger i Asia

Publisert:

Minst 1.000 mennesker er omkommet etter flodbølgene på Sri Lanka, opplyser Lalith Weeratunga ved statsministerens kontor. Mange andre er savnet, og militæret på øya deltar i det omfattende redningsarbeidet.

— Hæren og marinen har sendt ut redningspatruljer. Halvparten av den østlige marineflåten brukes til å lete etter overlevende, sier brigader Daya Ratnayake til nyhetsbyrået Reuters.

I den sørlige delen av India er om lag 500 personer omkommet, forteller kommunikasjonsminister Dayanidhi Maran til TV-stasjonen NDTV.

I provinsen Aceh i Indonesia er minst 72 personer omkommet, opplyser tjenestemenn og sykehuskilder til nyhetsbyrået AFP. I hele landet skal over 100 ha mistet livet. Øyenvitner forteller om folk som ble dratt av bølgene ut i havet, og barn som ble revet ut av armene til foreldrene.

Ferieparadis rammetMinst 35 mennesker er omkommet og 355 skadd etter at flodbølger skyllet inn over det populære feriestedet Phuket i Thailand, ifølge en tjenestemenn på øya. Både lokale innbyggere og turister er rammet. Over 100 dykkerturister er savnet på øyene utenfor Sør-Thailand, opplyser en tjenestemann med ansvar for turisme.

Turoperatøren Saga er bekymret for sine turister i byen Patong på halvøya Phuket etter katastrofen 2. juledag.

— Vi har fått meldinger om det som er skjedd og venter på ytterligere informasjon fra våre representanter på stedet, sier informasjonsmedarbeider Marie-Anne Zachrisson til NTB.

Star Tour har foreløpig ikke fått melding om noen skadde etter at flodbølgen rammet Patong på Phuket. Utenriksdepartementet arbeider med å skaffe seg oversikt over situasjonen etter at flodbølgen rammet flere land i Asia.

Totalt skal minst 84 mennesker være omkommet og flere hundre skadd i den sørlige delen av Thailand.

— Noe lignende har aldri skjedd i landet vårt tidligere, uttalte den thailandske statsministeren Thaksin Shinawatra. Alle som befinner seg i utsatte områder i den sørlige delen av landet, er blitt beordret evakuert.

Skyldte over MaldivenePå øygruppa Maldivene er to tredeler av hovedstaden Male oversvømt etter flodbølgene, men det var søndag morgen usikkert hvor mange som var blitt skadd.

— Det er blitt forårsaket betydelige skader. Det høyeste punktet på denne øya er bare 1 meter over havet, og bølgen som skyldte over oss, var om lag 1,3 meter høy, sier regjeringstalsmann Ahmed Shaheed til Reuters.

Han er bekymret for de mange turistene som ferierer på Maldivene på denne tiden av året, og sier det foreløpig ikke har vært mulig å få kontakt med flere av øyene.

Også Malaysia ble rammet av naturkatastrofen, og minst åtte mennesker skal ha druknet på ferieøya Penang, ifølge politi og hjelpearbeidere.

Voldsomt skjelvFlodbølgene, også kalt tsunami, ble forårsaket av et massivt jordskjelv utenfor kysten av øya Sumatra i Indonesia. En vegg av vann på opptil 10 meter reiste seg, og begynte sin ødeleggende ferd mot kystene i området.

Seismologer i Indonesia målte skjelvet til 6,8 på Richters skala. Resultatene til det amerikanske US Geological Survey tyder imidlertid på at skjelvet målte hele 8,9 på Richters skala. Hvis dette er riktig, er skjelvet et av de kraftigste som noen gang er registrert.

— Det er det største siden 1965. Vi snakker om en rekke skjelv langs den samme forkastningen, sier Julie Martinez ved US Geological Survey.

Noen timer etter de første rystelsene ble et nytt jordskjelv registrert av seismologer ved Earth Sciences Observatory i Strasbourg. Mange steder rundt Det indiske hav ble mennesker evakuert søndag morgen av frykt for nye flodbølger. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.