Legemid­delverket frykter medisin­mangel i Norge ved utbrudd av Wuhan-viruset

Dersom Wuhan-viruset sprer seg til Norge, frykter Legemiddelverket at det kan bli mangel på antibiotika og bedøvelsesmidler.

Publisert: Publisert:

Fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket frykter at Wuhan-viruset kan føre til global mangel på legemidler. Foto: Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix

  • NTB

Myndighetene er bekymret for at Kina kan komme til å stanse eksporten av legemidler som bredspektret antibiotika og hiv-legemidler fordi de trenger dem selv, skriver NRK.

Legemiddelverket frykter også at medisinproduksjonen kan rammes i Kina som følge av at fabrikker blir stengt på grunn av syke arbeidere.

– Da vil det bli en global mangel som vil ramme hele den vestlige verden. Da kan vi få mangel på antibiotika, bedøvelsesmidler og legemidler vi trenger ved intensivbehandling. Det kan skape store problemer, sier fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Denne uken har Helsedirektoratet, Legemiddelverket og eksperter på infeksjonssykdommer diskutert hvordan situasjonen skal håndteres dersom viruset sprer seg til Norge.

Til nå har minst 259 personer – alle i Kina – mistet livet etter å ha blitt smittet av viruset. 11.800 mennesker har fått påvist smitte. Utenfor Kina er det registrert rundt 100 smittetilfeller i et 20-talls land, men ingen dødsfall.

Publisert:

Les også

  1. Wuhan-viruset kan smitte innen 15 minutter

  2. Epidemi-forsker: Wuhan-viruset trolig mindre farlig enn influensa

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.