Russlands president Dmitrij Medvedev og hele den russiske fiffen deltok på den høytidelig gjenåpningen, som ble sendt direkte på nettstedet YouTube fredag. Blant stjernene som opptrådte, var Bolsjojs egen prima ballerina, Svetlana Zakharova.Russere flest er glade for at teateret, som er verdenskjent for sine teater— og operaoppsetninger, gjenåpner, men mange er misfornøyde med at billettene til fredagens gallaforestilling var forbeholdt den absolutte eliten. Bolsjoj-selskapet fikk ikke selv invitere gjester til forestillingen, den oppgaven tok makthaverne i Kreml seg av.

– Hva ville skjedd hvis Royal Opera House i London overlot hele teateret til regjeringens folk? Det er bare her i Russland at alt mulig skal skje i hemmelighet og bak lukkede dører, sier den kjente musikkritikeren Marina Gajkovitsj om Kreml-toppenes oppførsel.

Russland ligner ellers mer og mer på vestlige land, ikke minst når det gjelder store offentlige prosjekter. Oppussingen av Bolsjoj har kostet et beløp tilsvarende 4,4 milliarder norske kroner – fire ganger mer enn budsjettert – og blitt tre år forsinket. (©NTB)