OSLO: Pressevakt ved Folkehelseinstituttet, Therese Øgaard, opplyser til NTB at det ikke er meldt inn noen nye tilfeller av smitte i Norge.

– Det kan se ut som at utbruddet i Tyskland er i ferd med å stabilisere seg, sier hun.

Til nå er det kun registrert ett mulig tilfelle av sykdommen i Norge. En 40 år gammel mann ligger på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Først i neste uke blir det klart om han er smittet av den aktuelle E. coli-bakterien. Han var fredag på bedringens vei, og blir trolig skrevet ut i løpet av neste uke.

Overvåker nøye

Norske helsemyndigheter følger nøye med på utviklingen i sykdommen som så langt har kostet 18 mennesker livet i Tyskland, mens en er død i Sverige. Bakterien regnes som svært hissig.

– Vi vet at dette er en sint utgave av E. coli-bakterier fordi mange syke har fått nyresvikt. I Tyskland kjenner vi til at det er over 500 tilfeller av komplikasjonen HUS (hemolytisk-uremisk syndrom), som er en alvorlig tilstand med nyresvikt og blodforandringer, sa seniorrådgiver Line Vold ved avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet til NTB fredag.

Følg smitterådene

Ifølge Øgaard gjelder fortsatt rådet fra norske helsemyndigheter om at alle som skal ut å reise selv må følge med på smitteråd i det landet de skal besøke. Først og fremst gjelder dette Tyskland, og her rådes folk fra å spise agurk, tomat og salater.

Ifølge helsemyndighetene må folk gjerne reise til Tyskland, men de bes om å ha en lav terskel for å oppsøke lege dersom de blir syke.

Er man først blitt syk, er blodig diaré det tydeligste symptomet på mulig smitte.

Tyske medier har lørdag flere teorier om smittekilden. Focus magazine skriver at smitten kan spores tilbake til en jubileumsfest ved havna i Hamburg i begynnelsen av mai. Den tyske regionavisen Lübecker Nachrichten melder at 17 mennesker ble smittet av et måltid på en restaurant i den tyske havnebyen Lübeck.

Minst 19 har dødd

– Restauranten har ikke skylden, sier Werner Solbach, mikrobiolog ved det medisinske universitetssenteret Schleswig-Holstein.

– Forsyningskjeden kan derimot gi oss viktige spor til hvem som har spredd patogenet, sier han.

Helsemyndighetene har spekulert i om det er dårlig hygiene ved en gård som er årsaken til utbruddet, men så langt har ikke tyske myndigheter klart å finne smittekilden.

E. coli-utbruddet har tatt livet av minst 19 mennesker i Europa, og mer enn 1.700 har blitt syke i tolv land – alle har reist i Nord-Tyskland.