OSLO: I en studie publisert i det britiske fagtidsskriftet British Medical Journal er konklusjonen at mammografiundersøkelser ikke har hatt noen positiv effekt når det gjelder å minske antall kvinner som dør av brystkreft.

Forskere fra Danmark og Norge skriver i studien at reduksjonen i brystkreftrelaterte dødsfall i områder der mammografi ble benyttet, var like store eller mindre enn i områder der ingen kvinner ble undersøkt.

– Resultatene våre er likelydende med det som er oppdaget i andre land med nasjonale programmer for mammografi. Det er på tide å ta opp spørsmålet om slike undersøkelser har den forventede effekten, sier forsker Karsten Jørgensen ved det nordiske Cochrane-senteret i København til nyhetsbyrået Reuters.

I Danmark sammenlignet man resultatene fra to områder hvor mammografi var innført, med resultatene fra to områder hvor denne undersøkelsen ikke ble benyttet.

I den aldersgruppen hvor man regner med det er størst mulighet for å oppdage brystkreft (55-74 år), falt dødsraten med 1 prosent årlig i områdene med jevnlige mammografiundersøkelser, mot 2 prosent i de andre områdene.

I aldersgruppen 35-54 år, der man regner med at kvinnene er for unge til å ha noen nytte av mammografi, falt dødsraten med 5 prosent i områder med undersøkelser, mot 6 prosent i områder uten.

Brystkreft er den vanligste kreftårsaken hos kvinner, og står alene for rundt 16 prosent av alle tilfeller av kreft hos kvinner. Rundt 519.000 kvinner over hele verden dør årlig av brystkreft.

I Norge blir alle kvinner mellom 50 og 69 år innkalt til mammografiundersøkelse annethvert år. (©NTB)