Helsebyråden ber innbyggerne i Bergensregionen om å forberede seg på strenge tiltak

Bergens helsebyråd ber innbyggerne være forberedt på strenge tiltak etter at Bent Høie varslet at regjeringen søndag vil komme med en avklaring om tiltakene.

– Innbyggerne i Bergensregionen må forberede seg på strenge tiltak dersom regjeringen vedtar å innføre regional forskrift. Tiltak kan være inngripende med betydelige negative konsekvenser for befolkningen, også for barn og unge, sier helsebyråd Beate Husa (KrF) i en pressemelding lørdag kveld.

Bergen har nå i samråd med sine omkringliggende kommuner bedt om at regjeringen innfører forsterkede tiltak i regionen etter at det lørdag ble påvist åtte nye tilfeller av muterte virusvarianter i Bergen. Seks av tilfellene er av den britiske varianten, mens to er av den sørafrikanske varianten.

Totalt har Bergen kommune 16 av den britiske virusvarianten og sju tilfeller av den sørafrikanske.

Varsler avklaring søndag

Helseminister Bent Høie (H) bekrefter at de har fått en forespørsel fra kommunene.

– Det jobber vi med, og det vil komme en avklaring på hvilke tiltak som iverksettes i morgen formiddag, sier Høie i en epost til NTB lørdag kveld.

Han omtaler situasjonen i Bergen, med utbrudd både av den britiske og den sørafrikanske virusvarianten, som alvorlig.

Smittevernoverlege Frank van Betten i Bergen sa lørdag formiddag at flere av tilfellene med mutert virus ikke er knyttet til hverandre, og at de ikke klarer å spore hvor smitten kommer fra.

Bergen kommune har varslet at de vil kalle inn til en pressekonferanse søndag formiddag.

Holdt krisemøte

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) sier at situasjonen nå vurderes som uoversiktlig, og at de er bekymret for at de ikke klarer å spore hvor flere av smittetilfellene med mutert virus kommer fra i Bergen. Han sier samtidig at bekymringen forsterkes av at det har vært en økning i andre kommuner, blant annet i Kvam og Ulvik.

– Vi har i dag hatt møter med Folkehelseinstituttet, Helsedirektoratet, Statsforvalteren i Vestland og våre nabokommuner og er glad for at vi står samlet når vi nå ber regjeringen om å innføre regionale tiltak etter samme modell som på Østlandet, sier Valhammer.