Helikopter styrtet i sjøen i Sandviken

Én person fikk livreddende førstehjelp på stedet etter at et helikopter med tre personer styrtet i sjøen. Helikopteret var i ferd med å lande på en yacht da det styrtet.

Publisert: Publisert:

OPPE: Helikopteret ble hevet fra sjøen litt etter midnatt natt til torsdag. Foto: Tor Høvik

  • Guro Valland
  • Christian Nicolaisen
  • Lars Kvamme
Denne artikkelen er over tre år gammel

Tre personer var om bord i helikopteret da det styrtet like utenfor Elsesro i Sandviken ved 21.25-tiden onsdag kveld.

Alle ble plukket opp av en redningsskøyte som var i nærheten og fraktet til land.

To briter skadet

Én person fikk livreddende førstehjelp på stedet, opplyste operasjonsleder Bjarte Rebnord i Vest politidistrikt til BT klokken 22.20.

Torsdag formiddag opplyste Haukeland universitetssykehus at en mann er kritisk skadet. To menn på 53 og 62 år er lettere skadet.

– To av mennene som var involvert i ulykken er fra Storbritannia. Nasjonaliteten på den tredje mannen er ukjent, sier operasjonsleder i Vest politidistrikt Jan Tore Heggholmen torsdag morgen.

STYRTER: Bildet er ifølge fotografen tatt like etter at helikopteret traff vannflaten. Foto: ESPEN HAAGENSEN

I SJØEN: Helikopteret ble liggende i sjøen med flottørene opp etter ulykken. Foto: TOR HØVIK

– Plutselig sto en sky av røyk opp

– Vitner har forklart at helikopteret forsøkte å lande på denne yachten. Så gjorde det et kast og havnet i sjøen. Men det er for tidlig å si noe definitivt om hva som har skjedd, sier Rebnord.

Espen Haagensen sto på Fløyen da helikopteret styrtet.

– Plutselig sto en sky av røyk eller vann opp. Jeg skjønte ganske raskt at helikopteret hadde styrtet, sier Haagensen, som fanget helikopteret på bilde lik etter det traff vannflaten.

Dykkere fra Bergen brannvesen var nede og søkt i området rundt helikopteret. Ingen flere personer er savnet.

VED KAI: Helikopteret ble liggende opp ned i vannet etter styrten. Her er det slept inn til kai ved Bontelabo. Foto: TOR HØVIK

YACHT: Helikopteret skal ha vært i ferd med å lande på denne yachten da det styrtet. Foto: TOR HØVIK

Redningsskøyte raskt på plass

Redningsskøyten «Bjarne Kyrkjebø» hadde tilfeldigvis et slepingsoppdrag i området Sandviken da ulykken skjedde.

– Vi observerte et helikopter som gikk i sjøen, kvittet oss med slepet og gikk i posisjon med én gang, forteller skipper Espen Johan Hole.

– At de kom dit såpass kort tid etter ulykken har trolig vært avgjørende for at disse tre personene kom opp av sjøen så raskt som de gjorde, sier politiets innsatsleder Frank Listøl.

SLEP: Her blir helikopteret slept inn til kai ved Bontelabo, der det senere vil bli tatt i land for undersøkelser. Foto: TOR HØVIK

Havarikommisjonen varslet

Ifølge politiet hadde yachten et mannskap på 17. Disse er eller vil nå bli avhørt, sammen med vitner til styrten. I tillegg vil politiet samle inn alle mulige tekniske og elektroniske spor som eventuelt kan bidra til å belyse hendelsesforløpet.

Helikopteret ble liggende i sjøen med flottørene opp etter styrten. Det ble litt før klokken 23 slept inn til Bontelabo. Ved 00.20-tiden ble det hevet fra sjøen.

Det var store skader på helikopterets rotor og halepartiet. Deler av vinduspartiet var knust. Vraket ble lagt på kaien.

– Politiet samarbeider tett med Havarikommisjonen om innsamling av nødvendige data og sikring av vraket, skriver operasjonsleder Jan-Tore Heggholmen i en pressemelding onsdag kveld.

Vil undersøke helikopteret torsdag

Torsdag morgen forteller Heggholmen at politiet og Havarikommisjonen skal starte undersøkelsen av helikopteret i løpet av dagen.

– Det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken. Flere vitner er avhørt onsdag kveld og i natt, men det er fremdeles mange vitner som skal avhøres, sier Heggholmen.

Det ble også tatt blodprøver av de tre mennene som var involvert i ulykken i natt, men Heggholm sier at det ikke er mistanke om at noen var ruspåvirket.

Politiet vet ikke hvilket selskap som eier ulykkeshelikopteret. De har heller ikke oversikt over hvem som eier superyachten «Bacarella».

Gjør forberedelser

– Vi er på plass i Bergen i løpet av dagen. Vi jobber nå for å skaffe oss oversikt over situasjonen, sier direktør i Havarikommisjon William J. Bertheussen.

Det er faste prosedyrer som skal gjennomføres i Havarikommisjonen før man drar til åstedet.

– Riktig sammensetning av personell, varsling av berørte parter, innsamling av alt som finnes av informasjon og kontakt med politi, myndigheter, nødetater vitner osv. Det er et stort teamarbeid som iverksettes, sier Bertheussen.

Han kan ikke si nøyaktig når Havarikommisjonen ankommer Bergen og heller ikke hvor mange som vil være med.

– Vi ble varslet i går kveld og har siden drevet forberedelser. Jeg kan ikke si mer om forløpet enn det som er kjent via media så langt, sier direktøren.

Ingen kommentar

Når Bergens Tidende torsdag morgen ringer selskapet som eier ulykkeshelikopteret, HQ Aviation Ltd. i London, blir vi avvist på sentralbordet.

– Vi har ingen tilgjengelige som kan svare på noe, og vil heller ikke kommentere det som har skjedd, sier kvinnen, før hun legger på røret.

REDNINGSARBEID: De tre som ble berget opp etter styrten ble fraktet til land og kjørt vekk i ambulanse. En av dem fikk livreddende førstehjelp på stedet- Foto: Jan Haugland

Hemmelige yachteiere

Vitner har beskrevet at helikopteret var i ferd med å lande på akterenden til superyachten «Bacarella» da det gikk i sjøen.

Yachten er 60 meter lang og ble bygget i 2009.

For tre år siden ble «Bacarella» solgt til en ikke-navngitt eier på auksjon for i overkant av 30 millioner dollar, ifølge nettstedet Boat International.

Det tilsvarer i overkant av 250 millioner norske kroner.

Hovedredningssentralen opplyser til NTB at helikopteret hadde fløyet fra Shetland tidligere i dag, onsdag, før det fylte drivstoff på Flesland og senere fløy ut til yachten i Sandviken.

RYKKET TIL: Redningsmannskaper jobber på stedet like etter styrten. Foto: Åsne Mjelva

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Hovedredningssentralen
  2. Sea King
  3. Sandviken