- Mission completed. Sørlandet kaller!

Miljø— og klimaminister Tine Sundtoft (H) er erstattet med Vidar Helgesen (H) etter at statsministeren onsdag formiddag la fram sin nye regjeringskabal i et ekstraordinært statsråd. Sundtoft ba selv om å bli avløst etter krevende forhandlinger i Paris, men høster lovord fra miljøorganisasjonene.

Publisert:

Tine Sundtofts tid som klimaminister er over, bekrefter statsminister Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) kunne skåle med sine medarbeidere da avtalen i Paris var klar lørdag kveld. Foto: NTB SCANPIX

Tine Sundtofts tid som klimaminister er over, bekrefter statsminister Erna Solberg. Foto: NTB Scanpix

 • Aftenposten
 • NTB
 • Eirin Margrethe Fidje
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Mission completed. Sørlandet kaller!

Med fire ord, et seiersbilde fra klimaforhandlingene i Paris og et bilde av sørlandske skiløyper, markerer avtroppende klima- og miljøminister Tine Sundtoft på sin egen facebook-side at tiden som statsråd nå er over.

Skjermdump fra Tine Sundtofts facebook-side.

For første gang siden regjeringen tiltrådte for to år siden, er det gjort flere endringer i regjeringen. Som ventet var ikke Tine Sundtoft med ut på slottstrappen da statsminister Erna Solberg onsdag formiddag presenterte de nye statsrådene. I den nye kabalen har avtroppende europaminister Vidar Helgesen (H) overtatt Tine Sundtofts (H) ministerpost i miljø— og klimadepartementet.

Det ble klart etter at statsministeren informerte Kongen om endringene i et ekstraordinært statsråd. På pressekonferansen etter presentasjonen sa Erna Solberg at ministeren fra Lillesand selv ba om å bli avløst, noe Sundtoft også gir kraftig uttrykk for med sin ferske facebook-oppdatering.

 • Les kommentaren: Gir seg på topp

Krevende ministerpost

— Tine Sundtofts viktigste oppgave som klimaminister har vært å bidra til en god avtale i Paris. Hun har sittet over 400 timer i internasjonale klimamøter, og hatt utrolig mange reisedøgn på vegne av Norge for å kunne bidra til en sterk nok avtale, sier Solberg.

Vidar Helgesen går fra posten som europaminister, til å overta Tine Sundtofts arbeid som klima- og miljøminister. Jeg gleder meg veldig til å følge opp Paris og sørge for at vi gjennomfører en aktiv klimapolitikk, sier Helgesen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsministeren berømmer Sundtoft for at hun fikk lønn for strevet da klimatoppene lørdag kom til enighet i Paris, men legger ikke skjul på at det har vært krevende for klimaministeren. — Sundtoft har selv signalisert at hun har ønsket avløsning etter Paris. Arbeidet har vært dominerende og krevende, men hun vil nå stå som en av dem som virkelig har flyttet Norge og verden videre i klimaarbeidet, sier Solberg.

Solberg beskrev den nye klimaministeren som en kunnskapsrik mann med et stort engasjement for grønn vekst.

— Helgesen har et stort, internasjonalt nettverk og gode forbindelser i næringslivet. Men det er ingen tvil om at arbeidet med å følge opp Paris-avtalen vil bli en krevende jobb både for Norge og Helgesen, sier Solberg.

- Kjempeinnsats

Til Aftenposten sier den ferske klimaministeren Vidar Helgesen (H) at han gleder seg til å følge opp Paris-avtalen.

— Få spørsmål er viktigere for verden og Norge enn klimaspørsmålet, sier den nye klimaministeren Vidar Helgesen til Aftenposten, rett før pressekonferansen i statsministerboligen.

— Og å overta etter Tine (Sundtoft), som gjorde en kjempeinnsats i Paris, er inspirerende. Jeg gleder meg veldig til å følge opp Paris og sørge for at vi gjennomfører en aktiv klimapolitikk.

Avtroppende klimaminister Tine Sundtoft mener klimaavtalen fra Paris er historisk, og for henne personlig har det vært stort å være med på. – Hardt arbeid er aldri feil, sa en fornøyd og sliten miljø- og klimaminister til Fædrelandsvennen da avtalen var et faktum. Foto: Roald, Berit

Stort skifte

Som fersk klimaminister fikk Sundtoft kraftig kritikk for å være en svak statsråd, men etter at hun fredag forrige uke var med på å spikre en historisk klimaavtale under forhandlingene i Paris, har hun høstet stor respekt blant miljøorganisasjoner. Bellona-leder Fredric Hauge sa tirsdag at det ville være uklokt om Sundtoft trekker seg nå.

— Hun har vært aller best i jobben sin nå den siste uka, og i den konteksten er det synd at Norge trolig må begynne fra scratch med en helt ny minister som ikke har et nettverk og godt rykte blant verdens miljøministre slik Sundtoft nå har opparbeidet seg, sier Hauge til Fædrelandsvennen.

I pressekonferansen fra regjeringens representasjonsbolig trekker Solberg frem klimaavtalen i Paris og videre arbeid med det grønne skiftet som sentrale punkter som skal følges opp av den nye regjeringen.

Til NTB presiserer Hauge i dag at Helgesen har store sko å fylle når han nå skal overta der Sundtoft slapp.

— Vidar Helgesen må gjennom en større omstilling enn oljebransjen, når han nå skal gå fra å selge norsk gass i EU til å oppfylle Norges klimamål, sier Hauge til NTB.

Hauge roser arbeidet Tine Sundtoft og den norske delegasjonen gjorde under klimaforhandlingene i Paris.

– Sundtoft bidro til en ambisiøs klimaavtale i Paris. Vidar Helgesen har dermed store sko å fylle; nærmere bestemt et par blomstrete boots. Vidar Helgesen har svært god kunnskap om EU. Den kunnskapen må han bruke for å skaffe Norge et europeisk marked for norsk, grønn eksportindustri, sier Hauge.

MDG-ros

Også stortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne applauderer den avtroppende klimaministeren for innsatsen.

— Tine Sundtoft fortjener virkelig en fjær i hatten etter sin innsats i Paris. Hun har stått på i forhandlingene den siste uka og virkelig fått til noe, sier Hansson.

Han mener også at Helgesens erfaring fra EU og EØS vil komme godt med i det videre arbeidet innen europeisk klimapolitikk.

— Jeg ser på Vidar Helgesen som en moderne høyremann. Vi i Norge skal jo gjøre våre utslippskutt i samarbeid med EU. Helgesen kjenner EU og EØS godt og med kontaktnettet og kunnskapen hans, har han en verktøykasse som han kan bruke for å gjøre mye for europeisk klimapolitikk, sier han.

Flere endringer

I tillegg til Sundtoft, er også tidligere kulturminister Thorhild Widvey (H) og tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) ferdige som statsråd. Linda Hofstad Helleland (H) og Anniken Hauglie (H) overtar henholdsvis Widvey og Erikssons ministerposter, og Jon Georg Dale (Frp) og Per Sandberg (Frp) komemr inn som landbruks- og matminister og fiskeriminister. Det er også gjort flere interne bytter.

Slik ser regjeringen Solberg nå ut

 • Statsminister: Erna Solberg (H)
 • Finansminister: Siv Jensen (Frp)
 • Kommunal- og moderniseringsminister: Jan Tore Sanner (H)
 • Klimaminister: Vidar Helgesen (H)
 • Samferdselsminister: Ketil Solvik-Olsen (Frp)
 • Utenriksminister: Børge Brende (H)
 • Europaminister: Elisabeth Aspaker (H)
 • Næringsminister: Monica Mæland (H)
 • Barne-, likestillings- og inkluderingsminister: Solveig Horne (Frp)
 • Helse- og omsorgsminister: Bent Høie (H)
 • Justis- og beredskapsminister: Anders Anundsen (Frp)
 • Olje- og energiminister: Tord Lien (Frp)
 • Forsvarsminister: Ine Eriksen Søreide (H)
 • Innvandrings- og integreringsminister: Sylvi Listhaug (Frp)
 • Kunnskapsminister: Torbjørn Røe Isaksen (H)
 • Kulturminister: Linda Hofstad Helleland (H)
 • Arbeids- og sosialminister: Anniken Hauglie (H)
 • Landbruksminister: Jon Georg Dale (Frp)
 • Fiskeriminister: Per Sandberg (Frp)

Kilde: NTB

Publisert:

Les også

 1. Gir seg på topp

 2. Trolig fire nye statsråder på Slottsplassen

 3. Bellona vil ikke bytte miljøminister

 4. Solberg stokker om på regjeringen

 5. Fire grunner til at Sundtoft får fortsette

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Lillesand
 2. Fædrelandsvennen
 3. Høyre (H)
 4. Klimapolitikk
 5. Klima- og miljødepartementet