- Vi skal ikke falle for miljøbevegelsens dommedagsprofetier

— Verden vil se nordlys, men verden trenger også norsk olje og gass, sa Siv Jensen, som i landsmøtetalen sin i dag lovpriset nye muligheter for oljeutvinning i Barentshavet.

Publisert: Publisert:

svp111488main.jpg

  • Robert Gjerde
  • Solveig Ruud
Denne artikkelen er over fire år gammel

— Oljenæringen er en pådriver for teknologiutvikling, derfor er jeg glad for at vi har en oljeminister som vil legge til rette for vekst, sa Frp-leder Siv Jensen i sin landsmøtetale på Gardermoen i dag. Hun viste til at olje- og energiminister Tord Lien (Frp) om kort tid skal tildele nye leteområder i nord, i den 23. konsesjonsrunden, skriver Aftenposten.no.

— Verden vil se nordlys, men verden trenger også norsk olje og gass. Alle som besøker Nord-Norge kan ikke ha unngått å se hva denne næringen betyr for landsdelen. Tildelingene i Barentshavet er en milepæl, sa hun.

Må aldri snakke oljenæringen ned

Hun gikk hardt ut mot miljøbevegelsens advarsler mot virksomhet i nord.

— Vi skal ikke falle for miljøbevegelsens dommedagsprofetier. Løsningen ligger ikke i selvpisking, svartsyn og negativitet, sa hun og poengterte at hun ikke var i tvil om hvem hun skulle lytte til i debatten.

— I valget mellom Eldar Sætre og Rasmus Hansson så er ikke jeg i tvil om hvem som kan mest om olje- og gassnæringen, sa hun og siktet til konsernsjefen i Statoil og lederen i MDG.

— Verden trenger hver dråpe av den oljen vi råder over. Verden får tilgang til mer ren norsk energi fremfor kull. Derfor skal vi ta opp olje og gass fra stadig nye områder, sa hun og la til at vi skal være stolte av hva næringen har gitt Norge.

Advarte mot å snakke næringen ned

— Vi må aldri snakke denne næringen ned, selv om vi må være åpne på hva vi skal leve av etter oljen.

Siv Jensens positive omtale av hva 23. konsesjonsrunde kan føre til av ny aktivitet, står i sterk kontrast til debatten på Venstres landsmøte forrige helg. Der lå det i utgangspunktet et forslag på bordet om å stanse denne konsesjonsrunden.

Hardt ut mot Ap i eldreomsorgen

Partileder Siv Jensen brukte mye tid på å snakke om valgfrihet i eldreomsorgen og gikk hard ut mot politikken til det nye byrådet i Oslo.

— Det vi ser i Oslo, er det vi får hvis Ap kommer tilbake i regjering. Oslo rekommunaliserer private sykehjem. Det har konsekvenser, sa hun.

Hun trakk frem Manglerud-hjemmet, som har vunnet det hun karakteriserte som en Oscar-pris i eldreomsorg, som et godt eksempel på hva private aktører kan få til.

— Manglerud er et sykehjem utenom det vanlige, med nærbutikk, spa-avdeling, nyoppussede stuer. De har også herreklubb der seniorene spiser pizza og drikker hjemmebrygget øl. Det er også etablert en fotballpub i samarbeid med Vålerenga. Da jeg besøkte gamlehjemmet på torsdag, tenkte jeg at jeg burde ha forhåndsavtalt plass her for stortingsgruppen, sa hun.

Aps styringsarroganse på sitt verste

— Ap mener det er umoralsk at noen skal tjene penger på eldreomsorgen. Manglerud er billigere og bedre. Men Aps beskjed til pleierne der, er at de ikke har varme nok hender. Det er utrolig og fryktelig trist.

Ifølge Frp-lederen har ikke fremtidens eldreomsorg råd til å stenge ute de som utvikler det hun kalte vår fellesvelferd.

— Likevel bruker Ap skattekroner på rekommunalisering. 50 millioner kroner er prisen, som kunne vært brukt på flere andre velferdsoppgaver, sa hun.

— Av ideologiske årsaker jages private ut av eldreomsorgen. Dette er Aps styringsarroganse på sitt verste. Bilen er satt i revers. Kunne kommunale hjem gjort det samme som Manglerudhjemmet? Ja. Jeg har besøkt mange gode kommunale sykehjem. Vi vil ha begge deler, for å skape en trygg og verdig eldreomsorg, sa hun.

Uforsvarlig nedbygging av forsvaret

Flere fylkeslag i Frp har fremmet forslag om uttalelser der de etterlyser en kraftig forsvarssatsing. Jensen kom også inn på dette temaet i talen.

— Det er et sterkt ønske om en vi er en sterk alliansepartner. Derfor vil vi sørge for et forsvar som opererer effektivt sammen med våre allierte. Vi skal ikke stå og se på på at allierte forsvarer Norge. Vi skal ta vår del av ansvaret sammen med våre venner i NATO. Vi skal styrke forsvaret som har vært uforsvarlig bygget ned av regjeringer før oss, sa hun og slo fast at tiden nå ikke var inne til å ta hvileskjær.

— Vi skal fortsette å utvikle og trene moderne soldater. Derfor investerer vi stor beløp i nye kampfly. Det er vår viktigste militære kapabilitet i nær fremtid. Vi har startet en massiv styrking av etterretningstjenesten og tatt tak i vedlikehold. Jeg er stolt, og dette skal vi fortsette med, sa hun for hun la til dette:

— Men det vil bety noen krevende avveininger. Trusselbilder skifter raskere enn før, sa hun.

Startet med å takke kolleger

Hun startet talen til landsmøtet med å takke nære kolleger for støtte i de ti årene hun har ledet partiet.

— Tusen takk for ti fantastiske år sammen med dere.

Hun takket nestleder, nå også fiskeriminister, Per Sandberg for å ha stått trofast ved hennes side hele tiden.

Hun opplyste at Frps andre nestleder, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, ikke er til stede fordi moren hans døde i natt. Hun takket også Solvik- Olsen for hans stødighet i de årene hun har ledet partiet.

Jensen overtok ledervervet i Frp etter «partibygger» Carl I. Hagen i 2006 og kan derfor feire til års jubileum som partileder på årets landsmøte på Gardermoen.

Skrøt av Frps innsats i Regjeringen

— Reisen har så vidt begynt. Jeg kunne holdt en tale og lagt frem et regnskap, sa hun og ramset opp noe av det Frps statsråder har fått til så langt:

— Jeg kunne nevnt straffeloven som Ap sa ikke kunne innføres, men som Anders har fått på plass, veiene som Ketil har bygd, antall ulykker som er halvert, satsingen på jernbane og vei som er økt med 50 prosent. Om avgifter som er redusert, og som er fjernet, som arveavgiften og båtmotoravgiften. Jeg kan nevne Solveig som har gjort mer mot barnefattigdom enn noen minister før henne. Eller Robert som ga alt, og sørget for at 650 samboende og gifte pensjonister får 8000 kroner mer i pensjon fra 1 september, sa hun og siktet til innsatsen fra justisminister Anders Anundsen, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, barne- og likestillingsminister Solveig Horne, og innsatsen til tidligere arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.