Jemenittiske styrker støttet av den saudiledede militærkoalisjonen tok mandag tilbake et oljedepot og byen Mukalla, som var regnet som en viktig by for jihadistene.

– Operasjonen resulterte i at flere enn 800 medlemmer og noen ledere av al-Qaida ble drept, opplyser militære kilder til SPA, det offisielle nyhetsbyrået i Saudi-Arabia.

Al-Qaida-gruppen som holder til i Jemen, kjent som al-Qaida på den arabiske halvøya (AQAP), regnes som ekstremistnettverkets farligste gruppe av Washington, fordi de flere ganger har utført dødelige angrep i Vesten.

Tallet på drepte kan ennå ikke bekreftes fra uavhengig hold og det er usikkert om det er noen sivile dødsfall etter mandagens luftangrep.

Større operasjon

Operasjonen er del av en større offensiv for å ta tilbake deler av landet som jihadistene har kontroll over. Mandag utførte militærkoalisjonen luftangrep over en provins i de sørøstre delene av Jemen.

– Da vi inntok bykjernen i Mukalla, møtte vi liten motstand fra de militante al-Qaida-medlemmene som har holdt kontrollen i byen. De rømte vestover mot ørkenen i Hadramawt og Shabwa provinsene, sier en militær offiser nyhetsbyrået AFP over telefon.

Kilder i det jemenittiske militæret sier at militære kjøretøy fra emiratene ble brukt da styrkene inntok byen, dette er imidlertid ikke bekreftet fra De forente arabiske emiraters myndigheters hold.

Innbyggere i byen skal på forhånd ha bedt jihadistene å ikke starte en kamper i Mukalla, der det bor omtrent 200.000 mennesker.

Oljedepotet Mina al-Dhaba, som ligger vest for byen, ble også tatt tilbake.

Luftangrep

Søndag tok den saudiledede militærkoalisjonen kontroll over en flyplass og militærbase rett utenfor Mukalla, som jihadistene har holdt det siste året.

Samme dag eksploderte en bil i en av militærkoalisjonens konvoier, som drepte sju og skadet fjorten soldater.

Jihadistene har dratt nytte av vakuumet som følge av krigen mellom Houthi-militsen, som er støttet av Iran, og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia, som støtter president Mansour Hadi.

Hadi har rømt landet, men er fortsatt ansett som Jemens president av FN. Krigen har vart i 13 måneder.

Partene kom fram til en våpenhvile 11. april som ekskluderer jihadister.