Rapport: 66 journalister drept på jobb det siste året

Paris (NTB-AFP): Angrepene på journalister er blitt mer barbariske og antallet bortføringer har økt kraftig, ifølge organisasjonen Reporters Without Borders (RSF).

Publisert
  • NTB

Organisasjonen mener drapene på amerikanerne James Foley og Steven Sotloff utført av Den islamske staten (IS), viser hvilken fare journalister er utsatt for når de dekker konflikter.

Antallet drepte journalister har gått noe ned, fra 71 i fjor, på grunn av færre drepte i land hvor det er fred, ifølge RSF. Organisasjonen Press Emblem Campaign (PEC), som kjemper for beskyttelse av journalisters rettigheter, sier imidlertid at antallet drepte journalister i år er 128. Totalt 720 journalister er drept siden 2005. Antallet bortføringer har økt til 119, en oppgang på 37 prosent sammenlignet med året før. Flest er bortført i Ukraina og i Midtøsten og Nord-Afrika. 33 journalister er blitt bortført i Ukraina, 29 i Libya og 27 i Syria. 40 av dem er fortsatt savnet.

— Lokale journalister betaler den høyeste prisen. De representerer 90 prosent av dem som blir bortført, understrekes det i rapporten. (©NTB)

Publisert