«Stygge» dyr blir nedprioritert av forskerne

Søte dyr som koalaer og kenguruer blir oftere prioritert med finansiering og forskning enn dyr som betegnes som mindre attraktive, som flaggermus og gnagere, heter det i en ny studie publisert i Mammal Review.

Publisert: Publisert:

En australsk spøkelsesflaggermus. Flaggermus blir nedprioritert av forskere som foretrekker å bruke tid og ressurser på «søte» dyr som koalaer og kenguruer, ifølge studien. Foto: Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Sydney (NTB-AFP): – Australierne er trolig overrasket over hvor mange typer innfødte flaggermus og gnagere vi har. Men vi vet så lite om dem, og vi har ignorert dem fullstendig. Derimot vet alle hvordan koalaer og kenguruer ser ut, sier forsker Trish Fleming.

Søt og prioritert. Koala. Foto: Corbis

Den varierende interessen kan påvirke arbeidet med å bevare dyreartene, konstaterer biologen som er ansatt ved Murdoch-universitetet i delstaten Western Australia. Når man mangler forståelse om viktigheten av slike små nattdyr på økosystemene, blir de mer sårbare, påpeker han.Men det er ikke bare i Australia at søte dyr får mer oppmerksomhet enn «stygge» dyr – det skjer i hele verden, ifølge Fleming.

Søt og prioritert. Kenguru. Foto: Lars Hollerud

– Forskerne har ikke kunnet gjøre stort annet enn bare å konstatere eksistensen til mesteparten av artene som finnes. Vi trenger observasjoner og dokumentasjon på matvanene deres, hvordan de bor, områdene de benytter og detaljer rundt reproduksjon, slik at vi kan peke ut trusler og se på tiltak for å beskytte dem, sier Fleming om de oversette «stygge» dyrene, som i Australia utgjør opptil 45 prosent av landets naturlige fauna. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.