Brev med dødelig gift sendt til Obama

Et brev som inneholder det svært giftige stoffet ricin, er sendt til president Barack Obama, opplyser Secret Service. Politiet avhører en person som kan ha forbindelser til saken.

Publisert:

Barack Obama fikk dødelig gift i posten. Foto: Scanpix

  • Arild Færaas
  • Alf Ole Ask
  • Reidun Samuelsen
Denne artikkelen er over syv år gammel

WASHINGTON: Brevet ble fanget opp i en rutinemessig screening tirsdag. Selve postmottaket er lokalisert et stykke unna Det hvite hus, melder den amerikanske sikkerhetstjenesten Secret Service. Brevet kom derfor aldri i nærheten av president Obama. Prøver av brevet fastslår at det inneholdt gift, melder Aftenposten.no.

Akkurat nå er deler av kongressbygningen i Washington evakuert etter funn av en mistenkelig pakke,melder CNN. Kontoret til den demokratiske senatoren Richard Shelby er evakuert og grundig gjennomsøkt i forbindelse med funnet.

Ifølge CNN vet man ikke om brevet til Obama har en sammenheng med bombene i Boston. Secret Service jobber nå sammen med FBI for å forsøke å finne avsenderen.

— Det er ingen indikasjoner på at brevene kan knyttes til angrepet i Boston,skriver FBI i en pressemelding.

Ryggsekk med brev

En mann som forsøkte å gå inn i Kongressen er anholdt nå i ettermiddag. Mannen skal være ustabil og mentalt forstyrret. Gjennomlysning av ryggsekken hans avslørte at den var full av forseglede brev. Det er ikke kjent hva brevene inneholdt.

Det er ikke kjent om mannen som nå er tatt inn til avhør, har befatning med brevet som ble sendt presidenten.

Postkontroll

Talsmann for Secret Service, Edwin Donovan, uttalte at alle brev og pakker utenfra undersøkes før de leveres til Det hvite hus. Det var etter anthrax-skandalen i 2001 at postkontrollen ble flyttet et stykke unna Det hvite hus.

TV-kanalen melder også at brevet til presidenten ligner på brevet somsenator Roger Wicker fikk tidligere i uken, og som inneholdt ricin. Brevet med den dødelige giften ble sendt til Kongressen, adressert til den republikanske senatoren. Det ble stanset i postkontrollen, og nådde aldri Wicker, skriver NTB.

CNN skriver at konvolutten var dynket i ricin.

Ricin er et meget giftig protein, som er billig og enkelt å produsere. Det finnes ingen motgift mot stoffet, og noen få korn er nok til å ta livet av et voksent menneske. Ricin skader organer som lunge, lever og nyrer. Stoffet kan injiseres eller pustes inn.

Ricin har vært fryktet som et mulig kjemisk våpen.

Vekker vonde minner

Giftbrevene vekker minner om angsten som herjet USA høsten 2001, da brev med det giftige pulveret anthrax ble sendt til forskjellige mennesker. Giften kom i en vanlig hvit, forhåndsfrankert konvolutt, forseglet med tape. Inni lå dødelige sporer som svevde ut i luften så snart konvolutten ble åpnet. Miltbrannbrevene drepte fem mennesker fra Florida til Connecticut høsten 2001. FBI lette først etter utenlandske terrorister, før de gikk over til å søke etter en amerikansk forsker som kunne stå bak. De fant aldri avsenderen som i pressen fikk tilnavnet anthraxmannen.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.