OSLO: Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener det ikke ville gjort noen forskjell dersom politiet hadde bedt om bistand fra Forsvarets spesialtrente antiterrorgruppe på et tidligere tidspunkt fredag.

Fra det første terrorangrepet kom mot Regjeringskvartalet klokka 15.25.19 til politiet ba om bistand fra Forsvarets spesialkommando, gikk det tre timer. Få minutter senere ble gjerningsmannen pågrepet på Utøya av politiets beredskapstropp.

Først ytterligere en time senere gikk det anmodning til 720-skvadronen på Rygge om helikopterbistanden som beredskapstroppen normalt benytter til forflytning og som skarpskytterpost, skriver Dagens Næringsliv.

– Ikke raskere

Kilder som Dagsavisen har snakket med, mener at hjelpen kunne kommet raskere til Utøya dersom Forsvarets helikoptre og den spesialtrente beredskapstroppen hadde blitt utkalt kort tid etter at bomben smalt i hovedstaden.

Det avviser tidligere forsvarssjef Sverre Diesen:

– Jeg tror ikke noe kunne endt annerledes eller gått raskere om de hadde bedt om mer eller om andre ting, heller ikke helikopterstøtte. Da hadde det måttet stå ett eller to transporthelikoptre på Rygge klare til å ta av til enhver tid, og det er urealistisk, sier han til Dagsavisen.

Uegnet

Oslo-politiets stabssjef Johan Fredriksen fastholder at det uansett ville vært lite hensiktsmessig å bruke helikopter som plattform for en skarpskytter for å ta gjerningsmannen på Utøya.

– Vi måtte ha fastslått om gjerningsmannen kunne ha skjult seg blant ofrene. Å skyte inn i en menneskemasse ville vært urealistisk, sier han til DN.

Unaturlig

Fredriksen sier at det var vanskelig å forutse at terrorangrep nummer to skulle være et rent massedrap.

Diesen peker på det samme:

– Ettersom det verken er noen erfaringsmessig eller annen naturlig sammenheng mellom en bombesprengning og en massakre, så var det heller ingen naturlig grunn for politiet til å be om støtte fra Forsvarets spesialkommando etter eksplosjonen, sier han.

Ville ikke hjulpet

På spørsmål om helikoptre fra Rygge kunne vært brukt til rekognosering, all den tid politiets helikopter sto på bakken, sier Diesen at heller ikke det ville hjulpet på utfallet.

– Tar vi redningshelikoptrenes reaksjonstid, pluss nødvendig minimumsbriefing av mannskapene, pluss flytid til Utøya i betraktning, hadde det neppe gjort noen forskjell, sier han.

– Redde liv

Oslo-politiets stabssjef Fredriksen understreker at alt politiet hadde av ressurser gikk med til å redde liv og ta hånd om de sårede den første tiden etter bombeangrepet.

– Vi var forberedt på at det kunne komme landbaserte scenarier i Oslo og tok høyde for det i våre disposisjoner, sier han.

Ønsker debatt

Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund sier til DN at det er naturlig å se på ansvarsfordelingen mellom politiet og Forsvaret på nytt.

Han venter nå en debatt om hvilke funksjoner et politihelikopter skal ha.

Oberst Petter Lindqvist ved Forsvarets operative hovedkvarter sier at en rekke avdelinger på Østlandet selv satte seg i beredskap fredag, for å kunne tre støttende til.

– Det går automatikk i det for at responstiden skal være kortest mulig fra det kommer en forespørsel fra politiet, sier han.