Den anerkjente svenske terroreksperten Magnus Ranstorp har forsket på terror i over 20 år.

Likevel ble han sterkt berørt av å lese Breiviks manifest, som tok flere dager å komme igjennom. Førsteinntrykket hans av «2083 — A European Declaration of Independence» er at Breivik på overflaten fremstår som intelligent, skriver Bergens Tidende.

— Han er tydelig svært sosialt intelligent når det gjelder en evne til å lure sine omgivelser. Han er en mestermanipulatør. Dobbeltlivet han har levd mens han planla terrorhandlingene er nesten utrolig.

- Spill dataspill!

I manifestet gir Breivik en oppskrift på hvordan man kan planlegge terrorhandlinger uten å bli avslørt av de nærmeste. Dataspill blir foreslått som et smart alibi.

«Fortell de rundt deg at du har begynt å spille «World of Warcraft» og andre onlinespill, og at du ønsker å fokusere på dette i den neste måned/år. Dette nye prosjektet kan rettferdiggjøre isolasjon, og de rundt deg vil ikke skjønne den egentlig grunnen til hvorfor du ikke tar telefonen i en lang periode», skriver den terrorsiktede i manuset.

Ble fysisk dårlig

Magnus Ranstorp har forsket på terror i over 20 år. Likevel ble han sterkt berørt av å lese Breiviks manifest, som tok flere dager å komme igjennom.

— Jeg ble fysisk dårlig av å lese det. Det var svært ubehagelig å trenge så dypt inn i hodet hans, og jeg kjente meg deprimert etterpå, sier Ranstorp til Bergens Tidende.

Ekstrem narsissisme

Ranstorp har intervjuet et hundretall terrorister, og har lest en lang rekke terrorbrev. Likevel har han aldri vært borti noe lignende.

— Breivik er ekstremt selvelskende, og gjør seg selv til en opphøyet hovedperson. Han ser på seg selv som en Gud. Jeg har aldri sett et selvbiografisk manifest som er så omfattende, sier han.

Dokumentet avslører at Anders Behring Breivik (32) planla massakren i Oslo og på Utøya i over ni år. Ranstorp sier at materialet var lett å gjennomgå, fordi budskapet minner om mange andre terrormanifest, der en polarisering av samfunnet er målet. Argumentasjonen er rett frem, sier Ranstorp.

— Så vidt jeg med min bakgrunn kan bedømme, gir ikke manifestet noe tegn til at Breivik er klinisk gal. Til tross for alle paradoksene har han en rød tråd i synspunktene sine, sier terrorforskeren.

Manuset, som ble sendt ut på e-post til 1003 mottakere en drøy time før bomben gikk av i Oslo, inneholder blant annet et langt intervju der Breivik svarer på spørsmål om seg selv.

— En slik liste, med spørsmål og svar, har jeg aldri sett noen terrorist skrive. Den merkelige diskusjonen Breivik har med seg selv, gjorde meg svært ille berørt, sier Ranstorp.

Skapte et fantasiunivers

I manifestet sier Breivik at han viet et helt år til å spille «World of Warcraft» og det voldelige krigsspillet «Call of Duty».

— Han har i stadig større grad latt seg inspirere av denne verdenen. Krigsideologien, medaljesystemet, belønning for mord og en oppdeling av A og B-mennesker, er tydelig inspirert av flere nettspill.

De siste dagene har det kommet frem flere opplysninger som understreker Breiviks virkelighetsoppfatning. I manifestet bruker han mye plass på å fremheve seg selv som en vellykket fyr som hang mye på Oslos beste vestkant, og løy om både inntekt og nettverk.

— Breivik eksisterer nesten kun virtuelt. Livet hans online har lite med virkeligheten å gjøre, sier Magnus Ranstorp.