WASHINGTON: Færre latinamerikanere og færre afroamerikanere valgte i år å stemme på Clinton enn på Barack Obama i 2012.

Totalt sett var det i år rekordmange latinamerikanere som stemte, men den høye andelen ble likevel noe utvannet av at det var flere i gruppen hvite velgere med lav utdanning som stemte i år. Denne gruppen har hatt større tilbøyelighet til å stemme republikansk.

Mer enn 27 millioner latinamerikanere var registrert som velgere, men bare 13 millioner av dem gikk til stemmelokalene tirsdag.

Høyere andel

65 prosent av USAs latinamerikanske velgere sier de støttet Clinton og 29 prosent Trump. I 2012-valget fikk Obama 72 prosent av de latinamerikanske stemmene og den republikanske rivalen Mitt Romney 27 prosent. Dermed var det i år en høyere andel latinamerikanere som stemte republikansk. Årsakene er flere.

– Hillary Clinton er ikke Barack Obama. De er ulike kandidater. Latinamerikanske velgere er konservative. Cubansk-amerikanere er tradisjonelt republikanere, og noen er motstandere av abort, sier Mark Hugo Lopez, som leder avdelingen Hispanic Research ved Pew Research Center (PRC).

Donald Trump vant presidentvalget i USA. Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix

Clintons velgere er gjerne høyt utdannet og bor i typiske demokratiske stater som New York og California. Clinton håpet at latinamerikanske stemmer skulle være avgjørende i delstater som Arizona og Florida. Men hun tapte i begge delstatene.

Florida

Ifølge valgdagsmålinger fra gruppen Latino Decision, stemte 52 prosent av cubansk-amerikanerne i Florida på Trump og 47 prosent på Clinton. Unge cubansk-amerikanere er i større grad tilhengere av Demokratene, men avsto fra å bruke stemmeretten.

Andelen hvite som stemte i Florida var høyere enn ventet, noe som også slo positivt ut for Trump, mener analytiker Gregory Koger ved University of Miami.

Hans kollega Daniel Smith legger til at Clinton begikk en feil da hun forsøkte å overtale hvite kvinner med høy utdanning i Florida.

– Disse hvite kvinnene, uavhengige eller moderate republikanere, likte ikke nødvendigvis Donald Trump, men de mislikte Hillary enda mer, sier han.

Latinamerikanerne er ingen enhetlig velgergruppe. Eksempelvis støtter 25 prosent av tredjegenerasjons latinamerikanere Trumps forslag om å bygge mur mot Mexicos grense.