Bergen: Men vakteselskapet hevder de fikk en klar oppfatning om at dette lå tilbake i tid.

– Vi har også rapportert dette til politiet, men fikk ingen tilbakemelding på at vekteren var uegnet, sier operativ leder i Security West Tony Fenstad i en pressemelding.

Politiet sier fredag at de vil granske bakgrunnen til samtlige av de ansatte i vaktselskapet Security West etter avsløringen om at en av de ansatte fikk jobb tross et omfattende rulleblad.

I pressemeldingen fra selskapet blir det opplyst at de visste at mannen var tidligere domfelt. Dette skal de også ha gjort politiet oppmerksom på.

– Navnet hans ble rapportert til politiet senest i juni. Vi fikk ingen tilbakemelding på at han var uegnet, sier Fenstad.

Han forteller at vekteren, som er utdannet jurist og for tiden arbeider innen psykiatrien, ikke la skjul på at han var tidligere domfelt da han fikk jobben for snart fem år siden.

– Opptrådte troverdig

– Vi fikk en klar oppfatning av at dette lå langt tilbake i tid. Han opptrådte troverdig ved at han uoppfordret fortalte om fortiden. I tråd med senere bestemmelser, rapporterte vi vedkommende inn til politiet, som en av våre kontrollrutiner. Vi skrev inn en hake ved vedkommendes navn basert på at han selv erkjente å være domfelt tidligere. Likevel hørte vi ingenting fra politiet, sier Fenstad.

Den 36 år gamle vekteren ble fredag varetektsfengslet i fire uker etter at han ble siktet for å ha voldtatt en jevngammel kvinne mens han var på arbeid som sikkerhetsvakt på Nesttun kjøpesenter i Bergen. Mannens rulleblad er ifølge VG langt og omfatter flere seksuelle overgrep og voldsdommer.

Tidlig på 1990-tallet ble han også dømt for å ha misbrukt et stjålet Visa-kort og for sjekkbedrageri.

I forbindelse med voldtektsanklagene nekter mannen straffskyld og har motsatt seg varetekt.

Strenge krav

Kravene til å arbeide som sikkerhetsvakt er svært strenge i Norge. Det kreves en såkalt uttømmende vandelsattest fra politiet. En slik attest omfatter alle registrerte straffbare forhold politiet har registrert på vedkommende. Dette er en betydelig mer omfattende attest en hva for eksempel ansatte i barnehager må vise fram ved ansettelse.

– Vi ønsker nå å få opplysninger fra selskapet om det har vært innhentet politiattest. Ikke bare i dette konkrete tilfellet, men også for de andre ansatte. Dersom det er gjort, vil vi vite om det er foretatt en vandelsvurdering, sier påtaleansvarlig Øyvind Tenold i forvaltningsavdelingen ved Hordaland politidistrikt til NTB.

Videoopptak kan bli viktige

Ifølge Nettavisen har politiet startet gransking av videoopptak fra overvåkingskameraene fra kjøpesenteret.

Den siktede vekteren har erkjent at han hadde sex med kvinnen, men hevder dette skjedde frivillig. Tidligere fredag ble det også kjent at vekteren hadde en papirlapp med kvinnens telefonnummer i lommen, noe politiet mener verken svekker eller styrker siktelsen.

– Vi har sikret bevis og vurdert alle bevisene. Det som er spørsmålet, er om sexen skjedde frivillig eller ikke. Jeg kan vanskelig se at opptak fra overvåkingskameraene kan kaste noe lys over det, sier politiadvokat Trond Eide ved Hordaland politidistrikt til Nettavisen.