SØRLANDET: Oslo Børs' krumspring kan godt illustrere det næringslivsåret vi er i ferd med å puuuh-e oss ut av: Den siste dagen i 2007 slutter indeksen på 491 poeng. Så – som et forvarsel – faller den kjapt til under 400, før den tar sats på nytt og setter ny «pers» med 524 poeng 22. mai. Deretter bærer det jevnt utfor igjen, kun avbrutt av litt sommerhygge, før katastrofen melder seg sent i august. «Nå må det vel være nok», lyder det stadig mer febrilsk ettersom dagene går og snøret aldri treffer bunnen. Men nei da. Fra midt i september renner det fullstendig ukontrollert ut av snella, før det omsider er helt (?) nede på 180 poeng 20. november. Det er minus 344 poeng, eller 66 prosent, på noen måneder.

Ned to tredeler!

I skrivende stund ligger indeksen på 216 poeng. Men den svinger voldsomt.

Oljeprisen, med sin dominerende betydning for norsk økonomi, har ikke vært mindre vill i år. På siste dag av 2007 ender den på 96,87 dollar fatet. I juli, da den topper seg med de berømte 147,50 dollar, spår verdens fremste eksperter både 200 og 250 dollar. Ganske nylig var en av de mest profilerte fra da – Merill Lynch – ute med ny spådom: 25 dollar. Ha!

Faktum er imidlertid at oljeprisen var nede på 30-tallet i adventstiden, men har krabbet seg litt oppover igjen.

La oss svinge kjapt innom renten også. Da 2008 tar til, ligger Norges Banks styringsrente på 5,25 prosent. Så stiger den i to runder til 5,75 prosent på forsommeren, før Svein Gjedrem – stadig litt etter sine utenlandske kolleger – kutter i tre omganger til dagens tre prosent. Hva som har foregått i de internasjonale finans— og kredittmarkedene underveis, må vi bare la ligge her. Men utpreget dramatisk har det vært. Og historisk.

Imens tøffer Sørlandets næringsliv av gårde. Nå på tampen av året ser vi at realøkonomien svekkes her også – det er ingen bombe – men året som helhet er slett ikke verst.

Vi tar det fra en kant:

Januar tar til med meldingen om at børsnoterte TTS Marine kjøper Wellquip for 90 millioner, og at de 45 oljeservicebedriftene i Node-nettverket har en samlet ordrereserve på 60 milliarder kroner. Seksti milliarder!

I Amfi Vågsbygd, som skal utvides, står leietakerne i kø. Hovedkonkurrenten Sørlandssenteret kan nok en gang melde om omsetningsrekord i fjoråret: 1,16 milliarder kroner, opp 3,7 prosent. Folk bruker mer penger.

Hos DnB NOR Markets oppfattes aksjemegler Alf-Helge Holtskog som pessimist da han spår Oslo Børs' indeks i 380 mens den står i 445. Bjarne Skeie henter 530 millioner kroner til sitt lille oljeselskap Skeie Energy og har på plass teamet som skal jobbe med investeringer i teknologi, finans og eiendom. De ansatte ved Xstrata Nikkelverk blir ikke kjøpt opp av giganten Vale allikevel og får gjennomsnittlig 38.000 kroner i bonus – direktørene mer. Ganske nylig vanket det forresten bonus på nytt.

Februar begynner med meldinger om at boligprisene på Sørlandet stiger mer enn i landet ellers, at toppleiligheten på Prestviken Brygge koster 73.312 kroner per kvadratmeter og at huseier Gordon Natvig ser behov for en strippeklubb i Kristiansand.

National Oilwell Varco, som for fire år siden hadde 800 millioner kroner i ordrereserve, passerer 30 milliarder. På Evjemoen er nå 40 bedrifter i sving og Agder vil trenge 4300 nye arbeidstakere på få år, får vi vite.

Kjøpmann/investor Ivar Mjåland selger sine to konfeksjonsforretninger og blir bare investor. Familiebutikken Bartok legger også ned og lokalene overtas av dem som viderefører Sønnik – som la ned der den var før.

To «gråmarkedsmeglere» får skjerpet straff i lagmannsretten til 90 dagers fengsel hver. Noen uker senere får eks innleid Agder Energi-direktør Morten Hansen samme straff for korrupsjon i samme rettsinstans.

J.B. Ugland-konsernet tjener én milliard kroner på å selge en raskt oppbygd shippingvirksomhet og Hennig-Olsen Is øker prisen på Krone-is fra 18 til 19. (Kroner.)

Vårt Kjøkken Søgne AS flytter produksjonen til Litauen og 19 mister jobbene sine. I april går så selskapet konk.

I Mediehuset Fædrelandsvennen jubles det: Klagenemnda snur Medietilsynets avgjørelse på hodet og Media Norge tillates etablert.

Mars åpner med at Color Lines nye «Superspeed 1» ankommer hjembyen. Dåpen 12. mars blir en sjelden folkefest på havna.

«Etter 232 år løsnet det skikkelig for Mandals», melder vi, mens Christianssands Møller legger ned etter 370 år og Bentsen & Sønner i Ny-Hellesund etter 99 år.

Eivind og Leif Alfred Kongevold prøver å selge Flekkefjord Slipp & Maskinfabrikk, men etter en del fram og tilbake ender det i en 300 millioner kroners konkurs. Virksomheten og arbeidsplassene videreføres imidlertid av et britisk selskap.

Øyvind Berntsen, Rune Iversen og Kurt Mosvold kjøper høylønnsomme Sørlandets Aluminiumsprodukter fra brødrene Jansen. Entreprenørselskapene Kruse Smith og Br. Reme får seg en smekk etter selv å ha saksøkt arkitekt og byggteknisk rådgiver grunnet langvarig lekkasjemareritt på Kjøita: «Dere slurvet og har dere selv å takke», opplyser tingretten.

I Åseral får alle som ønsker det, sommerjobb. Men GE Healthcare i Lindesnes merker USA-nedgangen og reduserer fra 400 til 370 ansatte, dog uten oppsigelser.

April opprinner og sju blad Reme – tre brødre og fire sønner/fettere – forlater Br. Reme AS for å starte BR Gruppen. De tar med seg en rekke privateide investeringsprosjekter og flere ansatte enn Veidekke-eide Br. Reme liker.

Tinfos-konsernet, Øye Smelteverk medregnet, selges til franske Eramet for 4,7 milliarder kroner. I Vennesla er det blitt 150 (!) nye bedrifter på 15 måneder.

Konsmo Fabrikker kan presentere fantastiske 2007-tall, men Frank Hestås mener som vanlig at det går mot dårlige tider. Omsider får han rett.

Hos Asiabutikken i Kristiansand går 20-kilos sekker med ris unna som torsk på julaften. Risprisen er doblet siden årsskiftet og kundene tror ikke det stopper der.

Mai opprinner likeledes og nok en melkebonde – Helge Sandåker – gir opp. I 2004 var det 635 av dem på Agder, nå er det 486. Mange av de ledige melkekvotene havner på Lista.

Rasmussengruppen og Dag Rasmussen kan opplyse om et fjorårsoverskudd på 2,2 milliarder kroner og en reell egenkapital rundt 12 milliarder. Puh! Men utover året skal det se verre ut.

Ledigheten i Vest-Agder er den laveste på 28 år: 1044 personer. Og ”Glassfiberen” på Birkeland er solgt og omdøpt til 3B.

Juni domineres av Quart-konkursen og skogbrannen i Froland, som røyklegger Danmark. Elkem Solar tester ovnen sin. (Den virker.) Det blir kjent at Vidar Robstad og Svein Erik Halvorsen kunne cashe inn minst 550 millioner kroner da de solgte Hydramarine i 2007. Lidl pakker sammen og tusler hjem til Tyskland, mens Fædrelandsvennen reiser til Singapore og sender brev hjem om alle sørlendingene som jobber der. Og apropos Singapore: Metallkraft skal gjenvinne sagsponen fra RECs solcellefabrikk der nede. En milliardkontrakt.

Juli er stille, som seg hør og bør. Men noe skjer: Bjarne Skeie bekjentgjør at han er i ferd med å selge en kontrollerende andel i det kapitalkrevende oljeselskapet sitt til en større aktør i samme bransje. (Men i skrivende stund er ikke salget sluttført.)

I Grimstad er nesten ingen interessert i å bli med da bilskipsrederiet UECC flytter til Oslo. De vil heller starte nytt rederi selv. Men så langt er det ikke blitt all verdens: Ti stykker i Partner Shipping som leier tonnasje for hver enkelt fraktejobb.

I Kristiansand er rekordmange 400 boliger til salgs. (1. november: 600) Båtbransjen merker salgssvikt.

Hm.

August bringer arendalsselskapet Sevan en fem milliarder kroners kontrakt med brasilianske Petrobras. Senere på året mister aksjemarkedet troen på at Sevan klarer å finansiere byggingen av de to trillrunde plattformene og børsverdien skamferes.

Tor Kåre Håberg begynner i jobb hos Nymo. Dermed er ingen arbeidsledig i Åseral.

Eiken Mek. Verksted selges til Strata Marine & Offshore, mens Hunsfos averteres til salgs og permitterer noen mann.

September betyr at mtb-serien så smått nærmer seg ferdigbygd hos Umoe Mandal, som forbereder krymping. 23 boligspekulanter får straffeskatt for ikke-oppgitte gevinster og Kristiansands Skruefabrik & Mek. Verksted forbereder flytting til Høllen Vest. På Lund føler den 90 år gamle bedriften seg uønsket.

Dramatikken rundt Start Toppfotball tar til, så smått. Den ender med at hovedeierne Erik Solér, Ernst Ravnaas og Rasmussengruppen forsvinner ut, mens Morten Kraft-ledede Sparebanken Sør blir ny hovedeier etter å ha spyttet inn 20 millioner kroner. (Og avskrevet like mye som tap. Foreløpig.)

Det Sør-eide eiendomsmeglerkonsernet ABCenter sliter og kutter i en direktørtung administrasjon. I november må hardere lut til: 25 av 90 ansatte sies opp og flere kontorer avvikles.

En ny generasjon Mikalsen- og Glastad-investorer fra Farsund vil rive dagens Radisson SAS Caledonien Hotel i Kristiansand og heller bygge et nytt i 25 etasjer. Senere er det blitt stille om planene.

Mens finanspanikken brer seg i andre halvdel av september, begynner Sarita Sehjpal, broren Raj og fetteren Sharma å eksportere indiske kyllingretter fra Kristiansand til Danmark. Litt senere blir Sarita «Årets kvinnelige gründer». Men husbyggingen stopper helt opp.

Oktober 2008 er måneden da Island i realiteten går konkurs og én interessent stiller på visning av 54 hyttetomter på Bortelid. Oljeprisen stuper, men hos oljeservicebedriftene på Sørlandet sover sjefene fortsatt godt og regner med at ordrereservene holder stand. Strai Kjøkken permitterer ni og Fjord Line stenges ute fra Kristiansand Havn fordi rederiet bare vil seile om sommeren. Til gjengjeld introduseres helårlige «Setesdalsaquavit». Dessuten sørger Stein A. Hannevik i Plussbank for at også regionsparebankene får tilgang på Regjeringens kredittmarked-redningspakke på 350 milliarder kroner.

At kronekursen faller og dollaren går fra fem til sju kroner i løpet av noen uker, plager landsdelens store næringsklynge av vareimportbedrifter.

November tar til. Fra et marked i næringslivets randsone meldes det at prostituerte i Kristiansand har ført kundelogg. Elkem Solar bestemmer seg for å bygge fabrikken litt større og Uldal på Birkeland permitterer 13. Sandens åpner i Kristiansand, mens Alcoa overlater bildelfabrikken på Lista til Casting Technologies Farsund, som straks må permittere grunnet fallende etterspørsel.

Mer i samme lei: Et par Byggmakker-forretninger reduserer med ti ansatte, Nordic Dørfabrikk skal ned fra dagens 150 til 115, Alloc sier opp 35, Elkem Carbon åtte-ti og John A. Olsen & Sønner Trevarefabrikk permitterer åtte. (Men innleid arbeidskraft øker i popularitet.) Boligsalget stuper. Samtidig er Olav Thon på besøk og mener at krisen er sterkt overdrevet, mens eksportørene på Dvergsnes jubler over en kraftig utvidelse av Gieks garantiramme.

Desember begynner dårlig. Clarion Hotel Ernst sier opp 33 samme dag som Notar Eiendom Kristiansand går konk. Trico Anlegg havner også i skifteretten, mens både Cultiva og Sørlandets Kompetansefond har svære finanstap og stenger pengesekken for i år. Nybilsalget stuper.

Men National Oilwell Varco, med Eirik Bergsvik som sjef, skal ha 200 nye teknologer!

Så selges Hunsfos. Det er visst 120 ansatte igjen da sveitsiske Cham Paper Group overlater nøkkelen til tyske Bavaria Industriekapital, snuoperasjonsspesialist som pleier å sette inn egne lederteam for deretter å selge videre.

Samme dag som Huntonit i Vennesla må gi 25 ansatte permitteringsvarsel, varsler stortingsrepresentant Rolf Terje Klungland ekstra ille finanskrise på eksporttunge Sørlandet. Plussbank kan melde om drastisk fall i låneetterspørselen og eiendomsimperiet til Jarle Tjelland og Rune Torsøe virker å vakle under gjeldsbyrden. Men Kongsberg Intellifield i Kristiansand – en avlegger av TTS Sense – vinner selveste «Ingeniørbragden 2008» og Båtservice Offshore sikrer seg arbeid til langt inn i 2010. Arbeid, ja. Like oppunder jul melder Nav om markert økt ledighet. Nå er 3095 uten arbeid på Agder.

Hva blir tallet om ett år?