Han har i avhør erkjent forholdene han er siktet for. Bråthens forsvarer, advokat Fredrik Neumann, sier til VG at hans klient samarbeider med politiet og forklarer seg i detalj om hendelsene.

I juli 2020 ble 37-åringen ilagt seks måneders besøksforbud i Kongsberg og Eiker tingrett etter å ha kommet med trusler mot familien. I mai samme år tok han seg inn i foreldrenes hus og framsatte trusler. Han la igjen en Colt revolver kaliber 4,5 mm på foreldrenes sofa før han gikk. Ifølge anmeldelsen så revolveren ut som et funksjonelt våpen.

Vurderes av sakkyndige torsdag

Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen i Sørøst politidistrikt bekrefter overfor NRK at 37-åringen skal vurderes av rettspsykiatriske sakkyndige. Ifølge politiadvokaten starter dette arbeidet torsdag.

I 2012 ble mannen dømt til 60 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år for tyveri og bruk av narkotika.

Ifølge dommen brøt han seg inn i Norsk Bergverksmuseum en natt i mai samme år ved å knuse et vindu. Samme kveld kjøpte han to gram hasj i Kongsberg sentrum.

I dommen fra Kongsberg tingrett fremgår det at han var tidligere dømt for lignende forhold, men at det var så lenge siden at det ikke fikk betydning for straffeutmålingen.

Videoer på YouTube

Til Nettavisen sier en venn av siktede at han varslet politiet om mannen i 2017. Da hadde Bråthen lagt ut to videoer på nettet der han kom med trusler om at han skulle gjøre noe. Videoen er i dag avpublisert.

I de to videoene gjentar Bråthen den samme trusselen på engelsk og norsk.

– Hei. Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig det her det det dere vil? Og til alle som har lyst til å gjøre opp for seg selv, så er tiden inne. Vær vitne til at jeg er muslim, sier han blant annet.