– Det er ventet 80 millimeter til 100 millimeter nedbør på 24 timer. Hendelsen vil mange steder være blant de kraftigste siste 25 år, skriver Meteorologisk institutt på X/Twitter søndag.

Varselet gjelder fra mandag morgen til tirsdag kveld, opplyser de videre.

Ekstremværet Hans

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har tett kontakt med kommunene i Viken, Innlandet og Trøndelag som akkurat nå ser ut til å bli mest berørt, ifølge NRK.

– Ekstremværet Hans vil treffe et større område på Østlandet, nord fra Oslo og sør i Trøndelag. Hans vil også strekke seg vest i fjellene i Vestlandet, sier statsmeteorolog i Meteorologisk institutt Pernille Borander til VG.

– Det oppfordres på det sterkeste fra å oppholde seg i de berørte områdene, sier Borander til Dagbladet.

Hun opplyser at det fremdeles er usikkert hvilke områder som vil bli mest berørte av regnet, og at farevarselet derfor gjelder for et stort område.

Rødt farevarsel betyr at situasjonen er ekstrem. Røde farevarsler brukes bare når det er ventet at været kan få ekstreme konsekvenser.

Stor fare for flom og jordskred

Den kraftige nedbøren fører samtidig med seg risiko for flom og skred i store deler av landet. For deler av Sør-Norge har det blitt sendt ut både rødt og oransje farevarsler for jord- og flomskredfare.

– Dette er en svært alvorlig situasjon som kan føre til omfattende konsekvenser og skader. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt, kommer det fram i det røde farevarselet.

Farevarslene gjelder fra mandag ettermiddag til onsdag ettermiddag, skriver Varsom.no.

Er mulig å minimere skader

For å unngå eller minimere skader som kan komme i forbindelse med den kraftige nedbøren, er det flere ting du kan gjøre, ifølge forsikringsselskapet If.

– Søndag er en god dag for å forberede seg på de store vannmengdene som er meldt. Sørg for at avløp, kummer og rister på egen tomt og ute i veien for deg er åpne. Da får vannet fritt leide, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

I tillegg anbefaler han at en fjerner kvist og kvast som ligger rundt, da de kan bidra til å tette kummer når vannet fører dem med seg.

– Etter at det har gått ut et ganske generelt farevarsel for styrtregn, er mitt beste råd å følge ekstra godt med på himmelen der du bor for å se om lokale byger er i anmarsj, sier Clementz.

Videre kommer forsikringsselskapet med flere råd om hvordan en kan forberede seg på styrtregn:

* Sjekk at nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall eller andre gjenstander.

* Rydd hagen for møbler og andre løse gjenstander.

* Flytt gjenstander i kjeller opp i en overliggende etasje og i garasjen opp fra gulvet eller et tørt/trygt sted.

* Flytt bil, bobil og/eller campingvogn til et sted vannet ikke kan nå.

* Hold dører og vinduer til kjeller lukket. Dekk til med sandsekker om nødvendig.