Riksrevisjonen har undersøkt 500 nåværende og tidligere stortingspolitikere. De undersøkte hvordan de har brukt ordninger som pendlerbolig og etterlønn. Torsdag kom konklusjonen.

Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kom med knusende kritikk av praktiseringen av de økonomiske ordningene. Riksrevisjonen kommer med sterk kritikk på en rekke områder.

Dette er hovedkritikken:

  • Ledelsen på Stortinget har ikke hatt god nok kontroll på ordningene og har forvaltet dem på en dårlig måte.

  • Flere av dem som er valgt inn på Stortinget, har ikke vært oppmerksomme nok på sitt selvstendige ansvar når de bruker de ulike økonomiske ordningene.

  • Flere av de folkevalgte har ikke overholdt opplysningsplikten. Dermed har de mottatt for mye enten i ytelser eller i lønn.

  • Reglene for etterlønn har vært for uklare.

  • Ledelsen på Stortinget har ikke fulgt opp godt nok om de som har mottatt etterlønn og fratredelsesytelse, har hatt annen inntekt.

  • Det fremkommer også at Stortinget har betalt ut 700.000 kroner i pendlerdiett uten at det er trukket skatt av dette.

  • Det er fremdeles store mangler med kontrollen av reiseregninger – selv mer enn tre år etter at Aftenposten avdekket at stortingsrepresentatenene Mazyar Keshvari (Frp) og Hege Haukeland Liadal (Ap) hadde levert falske reiseregninger.

En tredjedel av representantene som har mottatt fratredelsesytelse eller etterlønn, har fått utbetalt for høy ytelse, sa riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen torsdag. Foto: Olav Olsen, Aftenposten

– Konsekvensen av dette er at det har skjedd betydelige feil i forvaltningen av ordningene, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Han kaller det «sterkt kritikkverdig». Det er den sterkeste kritikken Riksrevisjonen kan bruke.

Fikk for høy ytelse

66 nåværende og tidligere stortingspolitikere er navngitt og omfattet av rapportens vedlegg om etterlønn og fratredelse. Minst 51 av representantene har mottatt for mye fratredelsesytelse og, eller etterlønn.

Syv representanter har fått utbetalt mer enn 100.000 kroner for mye. 14 representanter har fått mer enn 50.000 utbetalt.

I noen av tilfellene konkluderer Riksrevisjonen med at representantene har fått utbetalt for mye. Enkelte representanter har også fått for lite. I noen tilfeller er utvalget uenige om hva som er riktig konklusjon.

Undersøkelsene viser at:

  • En tredjedel av representantene som har mottatt fratredelsesytelse eller etterlønn, har fått utbetalt for høy ytelse.

  • 61 av representantene har ikke informert om alle relevante inntekter eller andre forhold av betydning for ytelsen, viser revisjonen.

  • Ingen politikere har hatt pendlerbolig i strid med Stortingets retningslinjer.

Riksrevisjonen legger her avgjørende vekt på at etter det daværende regelverket var tilstrekkelig å være enten folkeregistrert eller faktisk bosatt utenfor avstandsgrensen på 40 kilometer fra Stortinget.

Det betyr at for eksempel Kjell Ingolf Ropstad hadde krav på pendlerbolig, siden han formelt sett var folkeregistrert på gutterommet hos sine foreldre.

Riksrevisjonen har ikke vurdert om retningslinjene til Stortinget sikrer at intensjonen med ordningene blir fulgt.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap). Foto: Olav Olsen / Aftenposten

– Alvorlig

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) sier til Aftenposten at det er en alvorlig rapport.

– Presidentskapet er enig at det er kritikkverdig at vi ikke har hatt tilstrekkelig god forvaltning av ordningene, sier Gharahkhani til Aftenposten.

Han sier de nå ønsker å være åpne og styrke tilliten til Stortinget.

– Vi har og satt i gang mange av de tiltakene som trengs for å rette opp i det som er kritikkverdig. Arbeidet med å rydde opp i pendlerboliger og etterkontroll er satt i gang, sier stortingspresidenten.

Han sier administrasjonen skal ta kontakt med de menneskene som er navngitt i rapporten for å følge opp de feilene som er blitt gjort rundt deres saker.

– Skal dere begynne med noe ytterligere etterkontroll etter denne rapporten? Blir det en omorganisering på Stortinget for å sørge for internkontroll?

– Mye av det arbeidet er allerede i gang. Etterkontroll på etterlønninger og reiseregninger og en internrevisjon er i gang, sier Gharahkhani.

Stortingets direktør sier de vil ta umiddelbare grep.

– Riksrevisjonens rapport viser at vår forvaltning av stortingsrepresentantenes ordninger ikke har vært god nok, sier Stortingets direktør Kyrre Grimstad.

Kommer etter flere avsløringer

Noe av bakgrunnen for revisjonen er en rekke avsløringer i Aftenposten om stortingspolitikeres bruk av ordningene rundt pendlerboliger og reisegodtgjørelser. Dagens Næringsliv har avdekket misbruk av etterlønn.

I avsløringene har det kommet frem at mange politikere har fått en økonomisk fordel de enten ikke hadde krav på, eller ikke har skattet av.

Aftenposten avslørte høsten 2021 at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ikke meldte flytting derfra før han var 35 år, gift og hadde to barn. Slik kunne han få gratis leilighet i Oslo på statens regning i over ti år.

Det har siden vært flere saker om politikernes ordninger, hvorav flere ikke er blitt brukt i tråd med intensjonen.