Stemningen har vært hissig mellom ja-siden og nei-siden de siste dagene, og dagen før folkeavstemningen var det flere sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av løsrivelse.

— Folk vil fortsette å jobbe for uavhengighet hvis det blir nei, og folk vil jobbe for at Skottland skal komme inn i unionen igjen, hvis det blir et ja. Splittelsen er noe som bekymrer, sier Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad, som er i Edinburgh for å følge avstemningen.

Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder, snakket torsdag med flere hundre velgere utenfor flere valglokaler. Han forteller at det er stor forskjell på ja- og nei-velgerne.

— De som stemmer ja, er veldig interessert i å vise det og er veldig utadvendte, mens de som stemmer nei, nesten bare hvisker det i øret til oss. Det virker som det er kult å stemme ja. Da viser du følelser, og du viser at du er skotsk, men å stemme nei og for status quo har ikke vært sett på som helt stuerent i enkelte miljøer, sier Mustad.

Alt tydet torsdag kveld på et jevnt valg. En meningsmåling på valgdagen viste at nei-siden hadde et forsprang med 53 prosent mot 47 prosent på ja-siden. Samtidig viser undersøkelsen, som er gjennomført for avisen London Evening Standard, at 4 prosent av skottene fortsatt var usikre på hva de skal stemme. (©NTB)