Gyldendal forlags informasjonssjef Bjarne Buset bekrefter dødsfallet overfor avisen. Haff døde 12. februar, men etter forfatterens eget ønske ble dødsfallet først gjort kjent etter bisettelsen.

Haff regnes som en av vår tids fremste diktere. Hun har skrevet 16 romaner siden hun debuterte med «Raset» i 1956. Haff har i stor grad gitt stemme og synlighet til de svake og tilsidesatte i sin diktning. Med «Skammen» i 1996 nådde hun for alvor de store leserskarene. Boken om Idun Hov regnes som en av hennes aller sterkeste, og inngår i den litterære samlingen Århundrets bibliotek. «Skammen» ble også dramatisert og satt opp på Nationaltheatret.

Haff har mottatt en rekke litterære priser: Kritikerprisen, Gyldendals Legat, Gyldendals jubileumspris, Doblougprisen, Det norske Akademi for sprog og litteraturs ærespris, Aschehougprisen, Amalie Skram-prisen, Brageprisen, Riksmålsprisen, Oslo Bys Kunstnerpris og Anders Jahres ærespris. I tillegg er hun blitt innstilt til Nordisk råds litteraturpris to ganger. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk.

Hobæk Haff ble født i 1925 i Botne, vokste opp i Vestfold og er utdannet lærer. (©NTB)