Gjennom flere år har leger på Haukeland universitetssykehus i Bergen samlet data om fødsler med seteleie og hvordan det gikk med barna. 625 av kvinnene som hadde barn i seteleie ble valgt ut til å føde naturlig, ikke ved planlagt keisersnitt.

Av dem fødte tre av fire normalt, mens en fjerdedel måtte ha akutt keisersnitt, ifølge Aftenposten.

— Risikoen for oksygenmangel var lav og ikke større enn for barn som blir født med hodet ned, sier overlege Jørg Kessler ved Kvinneklinikken, Haukeland. - De aller fleste barna var friske ved fødsel.

- Hva skyldes det at så mange som en fjerdedel likevel måtte forløses ved akutt keisersnitt, som er mer risikabelt enn et planlagt keisersnitt?

— Vi informerer alltid foreldrene om at det er en noe forhøyet risiko for akutt keisersnitt ved seteleie, selv om man planlegger vaginal fødsel i utgangpunktet. Men også for barn som fødes med hodet først blir ti prosent tatt med keisersnitt. I tillegg blir ti prosent forløst ved hjelp av sugekopp eller tang, inngrep vi ikke kan bruke ved setefødsel, påpeker han.

Fostrene ble overvåket med STAN, en form for EKG som måler fosterets puls og oksygenopptak.

Studien ble publisert 18. juli i det anerkjente tidsskriftet BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Norge mot strømmen

— Vi burde være stolt over at vi i Norge valgte en annen strategi når det gjelder forløsning av barn i seteleie enn mange andre land, sier Kessler.

I 2000 ble det publisert en kanadisk studie som viste at det var minst risiko forbundet med å ta keisersnitt for barn som lå i seteleie.

Dermed ble det fristende for gynekologer i mange land å gjøre nettopp det. Nesten umiddelbart steg antallet keisersnitt - og det fikk utilsiktede konsekvenser for mange kvinner. Sykelighet og dødelighet ved fødsel økte, særlig i land med dårlig helsevesen. En kommentarartikkel i det anerkjente tidsskriftetThe Lancet tok opp dette i mai.

— For kvinner som har tatt keisersnitt kan det oppstå problemer ved neste fødsel. Det er fare for arret i livmoren sprekker. I tillegg er det økt risiko for blødninger, fastgrodd morkake og at barn plutselig dør i mors liv, sier Kessler.

Kunnskapen forsvinner

— Det kommer dessuten stadig flere data om at barn forløst ved keisersnitt får større risiko for sykdom senere i livet. Nå har flere land erkjent at beslutningen om å gå over til rutinekeisersnitt ved seteleie var forhastet, og noen er i ferd med å snu. Dessverre er det nå mange fødselsleger som har mistet kunnskap om hvordan man forløser barn i seteleie.

Overlegen mener at også norske sykehus merker dette: danske og svenske spesialister er ikke vant til at kvinner føder barn i seteleie på vanlig måte, og synes det er tryggere med keisersnitt. I Danmark og Sverige forløses ni av ti barn i seteleie ved keisersnitt, i likhet med Tyskland. Men i Nederland, Belgia og Frankrike foretrekker man vaginal fødsel der det er mulig.

Tragisk dødsfall

Helsetilsynet kom i juni med krass kritikk mot Kvinneklinikken i Haukalands rutiner ved risikofødsler etter at et nyfødt barn døde høsten 2012. Barnet lå i seteleie, men til tross for komplikasjoner ble det ikke foretatt keisersnitt. Barnet døde få timer etter fødselen på grunn av skadene.

- Hvorfor velger dere å publisere en studie som sier det er trygt med setefødsler etter dette?

— Arbeidet med studien har pågått i mange år og publikasjonstidspunktet har ingen sammenheng med hverken rapporten fra Helsetilsynet eller den tragiske hendelsen ved en setefødsel i 2012. Vi har beklaget dypt overfor foreldrene, sier Kessler.

Lytter mer til kvinnene enn før

Også ved et annet tilfelle døde et barn under fødsel på klinikken. Moren opplevde at hun ikke ble hørt da hun sa hun ønsket keisersnitt.

I en tilsynsrapport fra 2013 skriver Helsetilsynet i Hordaland at pasientsikkerheten ved klinikken ikke er god nok, og at kvinner ikke får medvirke i valg omkring sin egen fødsel.

— Vi snakker alltid med kvinnene på forhånd, mer enn vi kanskje har gjort tidligere. Når kvinner får grundig informasjon, velger de fleste som har foster i seteleie vaginal fødsel. Hvis kvinnen likevel ønsker seg keisersnitt, kommer vi til bunns i hvorfor de vil ha det og lager en fødselsplan som både vi og kvinnen er enig i, sier Kessler.

Store variasjoner i landet

Det er store forskjeller på hvordan sykehusenes fødeavdelinger forløser barn i seteleie.

Mange sykehus baserer seg nesten utelukkende på keisersnitt ved setefødsler, særlig de små.

Ved Sykehuset Østfold ligger andelen på hele 91 prosent. Haukeland er «best i klassen» av de store sykehusene med 58 prosent, mens Ullevål universitetssykehus for eksempel hadde 76 prosent keisersnitt ved setefødsler i fjor, viser tall Aftenposten har innhentet fra Medisinsk fødselsregister.

Krever topp beredskap

— Det vil alltid være store forskjeller på fødeavdelingenes bemanning, kompetanse og keisersnittberedskap når det gjelder å tilrettelegge for vaginal seteforløsning, sier Jone Trovik, leder i Norsk gynekologisk forening og overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland.

– Det gjelder ikke bare setefødsel, men alle høyrisikofødsler. Derfor vil andelen keisersnitt generelt variere ved de ulike avdelinger.

I foreningens ferske«Veileder for fødselshjelp 2014»står det detaljerte anbefalinger for når vaginal setefødsel kan gjennomføres. Der tar man høyde for at ulike avdelinger er organisert ulikt.

Vaginal setefødsel gjennomføres bare der man har topp beredskap.

– Foreningen jobber for å holde kompetansen ved vaginale setefødsler oppe hos gynekologene, sier Trovik.

Helsedirektoratet: Trygg metode

Fungerende divisjonsdirektør for Spesialisthelsetjenesten i Helsedirektoratet, Kristin Cordt-Hansen, er opptatt av at pasientsikkerheten ivaretas på en god og tilfredsstillende måte.

— De fleste fødsler forløper uten økt risiko for mor eller barn. Ved omtrent 4 prosent av alle fødsler ligger barnet i seteleie ved termin. Når man ut fra en grundig medisinsk vurdering har funnet det trygt å forløse vaginalt, ansees dette som en god og trygg metode. Helsedirektoratet har ikke lagt føringer for hvilken metode som bør foretrekkes ved setefødsel under ellers ukompliserte forhold.