– Katastrofen var en av de største som noen gang har rammet jorda vår, sa guvernør Zaini Abdullah under en seremoni ved et minnesmerke i byen fredag.

Ved moskeer og massegraver var folk samlet til bønn, og et kor sang den indonesiske nasjonalsangen i en av byens parker.

Store deler av Banda Aceh ble jevnet med jorda av tsunamien 2. juledag 2004. På øya Sumatra, hvor byen ligger, anslås det at over 165.000 mennesker omkom.

Også en rekke andre land rundt Indiahavet ble hardt rammet av tsunamien. I Thailand omkom over 8.000 mennesker, blant dem 84 nordmenn.

Hjelp fra utlandet

Etter tsunamien ble et omfattende gjenoppbyggingsarbeid satt i gang i Banda Aceh og andre berørte områder på Sumatra. Store pengesummer ble gitt i bistand fra givere mange steder i verden.

– Selv barn rundt om i verden, fra Tyskland til USA, knuste sparegrisene sine og sendte penger for å hjelpe tsunamiofrene, sa Indonesias visepresident Jusuf Kalla under en tale til flere tusen mennesker i Banda Aceh fredag.

Katastrofen førte også til at indonesiske myndigheter og en lokal geriljagruppe klarte å bli enige om en fredsavtale. Etter flere tiår med borgerkrig la opprørsbevegelsen GAM ned våpnene i 2005. ## Nye skoler og sykehus

I dag er det få synlige spor etter tsunamien i Banda Aceh, hvor mange tusen bygninger er blitt gjenoppbygget. I provinsen hvor byen ligger, er det bygget nye skoler, sykehus og tusenvis av kilometer med veier.

Kontrasten til 2. juledag 2004 er enorm. En strekning på én kilometer mellom kysten og sentrum av byen var lagt fullstendig øde av den 35 meter høye jordskjelvbølgen.

Området besto av flate sementgulv og et og annet jernrør som stakk opp, mens restene av hus, båter og biler var feid sammen lenger inne i byens gateløp som gigantiske ruinhauger.

Norsk seremoni

Også i mange av de andre berørte områdene rundt Indiahavet holdes det minnemarkeringer fredag.

På Sri Lanka reiste overlevende og pårørende med tog langs en strekning hvor minst 1.500 mennesker omkom da et helt tog ble feid av skinnene av tsunamien.

I Malaysia holdes det minneseremonier samtidig som over 100.000 innbyggere er blitt evakuert på grunn av flom og kraftig flom. Og i Thailand holdes det markeringer flere steder, blant annet på stranda i Khao Lak hvor de norske ofrene skal hedres.

Det samlede antallet døde i naturkatastrofen i 2004 er anslått til 226.000. Men tallene er usikre, og noen kilder mener at så mange som 345.000 mennesker kan ha mistet livet.