Regjeringskrangel om IS-siktet norsk kvinne som hentes hjem fra Syria med sine to barn

Regjeringen har snudd og en 29 år gammel kvinne og hennes to barn ble tirsdag i hentet ut av Syria av norske myndigheter. Frp har tatt dissens.

Den norsk-pakistanske kvinnen har to barn, en sønn og en datter. Det er hensynet til den syke sønnen (5) som gjør at norske myndigheter henter dem hjem til Norge.

– Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til NTB.

Den IS-siktede kvinnen og hennes to barn ble ført over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden norsk tid, ifølge Aftenposten.

Søreide vil ikke si når de kommer til Norge.

– Det er for å skjerme barna og bidra til at situasjonen ikke kompliseres, slik at de kommer seg hjem til Norge, sier hun på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Frp tok dissens

Statsminister Erna Solberg (H) og resten av regjeringen har dermed snudd i saken. Tidligere ikke har de ikke åpnet for å hente tilbake IS-mistenkte kvinner, og det har vært stor uenighet om saken innad i regjeringen.

Fremskrittspartiet har vært stor motstander av å hente den IS-siktede kvinnen til Norge og har tatt dissens.

– Det er fordi vi har sagt hele tiden at vi ikke ønsker å løfte en finger for at IS-medlemmer skal komme til Norge. Dette er en beslutning tatt uten Frps støtte, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til NTB.

Frp mener at den IS-siktede 29 år gamle kvinnen har satt sine interesser foran det syke barnets og har brukt barnet som et pressmiddel for å komme til Norge selv, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug.

– Frp var med i diskusjonene

Søreide vil ikke kommentere Frps syn i saken, men sier at partiet har vært med i diskusjonene.

– Frp har gjort sitt syn klart, samtidig som at flertallet ønsker å gjøre et forsøk for å hjelpe et antatt sykt barn, sier hun.

Kvinnen er siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for deltakelse i de to terrororganisasjonene Nusrafronten og IS. Utenriksministeren viser til PST for spørsmål om kvinnen skal pågripes når hun ankommer Norge.

– Vi har hele tiden sagt at de som slutter seg til ISIL må regne med å bli pågrepet i det de kommer hjem. Pågripelse kan derfor være en mulighet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Aftenposten.

På spørsmål om andre kvinner nå kan regne med å hentes hjem, svarer Søreide:

– Ingen andre har bedt om bistand til hjemhenting, og det forholder vi oss til.

– En god dag

Den 29 år gamle kvinnen blir den første IS-mistenkte kvinnen som hentes tilbake til Norge, etter å ha vært i et IS-kontrollert område.

– Dersom dette stemmer, er det veldig bra og et viktig gjennomslag for KrF i regjering, skriver tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide i en kommentar på ebook.com/Knut.Arild.Hareide" rel="noopener">Fac ebook.

Også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad gleder seg over at barna er på vei til Norge.

– Viktigere enn at dette er et viktig gjennomslag for KrF er det at disse barna er på vei til trygghet. Dette er en god dag, sier han.

Venstre-leder Trine Skei Grande, skriver i en epost til NTB at hun er glad og lettet.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke straffes for foreldrenes ugjerninger uansett hvor grufulle de måtte være, sier Grande.

MDGs Une Bastholm synes det er kritikkverdig at regjeringen «har brukt så lang tid på å ta dette grepet».

– Men samtidig er det veldig bra dersom dette gjør at gutten nå omsider får den hjelpen han trenger, sier hun.

Krevende

Norge har jobbet med å få hjem kvinnen og barna i lang tid, ifølge Søreide.

– Det har vært en usedvanlig krevende jobb å få til, sier hun.

Den terrorsiktede kvinnen har i lengre tid oppholdt seg i flyktningleiren al-Hol i Syria sammen med sine to barn. Kvinnen har tidligere nektet å sende sønnen til Norge uten at hun selv fikk være med.